В писмо до БНБ, изпратено малко преди 12.00 ч., Корпоративна търговска банка (КТБ) посочва, че това се налага заради "изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции".

На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор, съобщи националната банка. Правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

Искането на КТБ към централната банка бе предшествано от струпването на десетки вложители пред централния офис на банката на пл. "Гарибалди" в столицата. Хората искаха да изтеглят парите си. Клонът на банката на ул. "Аксаков" е затворен. Струпване има и пред други клонове на банката.

Какви решения взе УС на БНБ:
  • спира за три месеца изпълнението на всички задължения на КТБ-АД;
  • ограничава дейността на банката като ѝ забранява да извършва всички дейности, съгласно лиценза за извършване на банкова дейност;
  • отстранява от длъжност членовете на Управителния съвет на КТБ и Надзорния съвет на КТБ;
  • за три месеца от право на глас са лишени акционерите на банката, притежаващи повече от 10 на сто от акциите: „Бромак“ ЕООД, притежаваща 56.66% от капитала на КТБ, и „Бългериън акуизишън къмпъни“, притежаваща 30.35% от капитала.
Пояснения за тегленията на пари

В момента всички операции на КТБ са "консервирани", каза на пресконференция управителят на БНБ Иван Искров. Това означава, че никой не може тегли пари от който и да било клон.

Подуправителят на БНБ Димитър Костов поясни, че започват разговори с мажоритарните акционери на КТБ за постигане на съгласие каква ликвидност е необходима на банката. Щом получим тяхното съгласие и бъде осигурена достатъчно ликвидност, клиентите отново ще могат да теглят своите депозити, ако пожелаят, обясни подуправителят на БНБ.
По думите му, преговорите може да продължат един ден, една седмица или две седмици, но не 3 месеца.

В случаите, когато работодатели превеждат заплати на служителите си през КТБ, те могат да се обърнат към друга банка, за да превеждат сумите, предложи Костов.

Искров: КТБ не е фалирала, ще се търси нов собственик

Иван Искров заяви, че тегленията от КТБ през последните дни са нараснали драстично. Това е предизвикало уведомителното писмо от КТБ.

Не е било необходимо вложители да теглят парите си, категоричен е Искров.

Той обърна внимание, че КТБ не е фалирала.

БНБ взе мерки и вложителите в КТБ трябва да останат спокойни, обяви Искров. Назначените двама квестори са Христина Стамова и Славяна Данаилова. Те ще преценят каква финансова подкрепа е нужна на банката, добави управителят на БНБ.

Когато КТБ се оздрави (санира), ще можем да преговоряме с потенциални купувачи, каза още Искров.
Миноритарният собственик на КТБ – ВТБ, е заявил интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ, посочват от Централната банка.

Според Искров, вариантите за банката са нов собственик или намаляване на капитала.

Той обвини БНР, за разпространяване на анонимно съобщение, което е предизвикало криза в банката. Според него анонимката е предизвикала медийна атака и припомни максимата, че "банка и муха се убиват с вестник".

КТБ не влияе на другите търговски банки в страната, категоричен е управителят на БНБ. Нито пък на валутния борд, каквито твърдения се появили.

КТБ: Безпрецедентна кампания срещу нас

Свидетели сме на безпрецедентна кампания срещу банката. КТБ реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ, съобщиха по-рано от банката в обръщение към своите клиенти.

Публикуваме пълния текст на обръщението на УС на Корпоративна търговска банка АД към клиентите си:

"Уважаеми клиенти на КТБ АД, Всички ние сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт.
За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ АД реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност.
Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на Вашите интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на Централната банка.
Още веднъж сме длъжни да заявим, че Клиентите са ни скъпи и това е единственият мотив, от който се водим да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка. Благодарим Ви за лоялността и подкрепата!"
.