В интервю за БТА ген. Тонев обясни, че подобна практика има в Холандия, Дания и Белгия.

Идеята е линейките да бъдат разположени в различни части на София на паркингите на 14 бензиностанции. Целта е най-близката линейка да бъде изпратена най-бързо и да стигне до пациента за максимално кратко време.

Общият брой на линейките на тези паркинги ще бъде 14 - шест вече са осигурени, ще трябват още осем, уточни Стоян Тонев.

Заместник-кметът каза, че преди седмица е имал разговори с представители на вериги бензиностанции да може техните паркинги да се използват за линейките на спешната помощ.
По думите му от маркетингова гледна точка те имат най-добро местоположение и са най-добре изградени.

Предстоят разговори и с мобилните оператори за използването на джипиесите в линейките, както и преговори за безплатно зареждане с гориво веднъж дневно на колите на Спешна помощ.

Вчера медиците от Бърза помощ за пореден път поискаха инсталирането на паник бутони в спешните кабинети и в линейките. В писмо до Министерство на здравеопазването работещите в спешната помощ припомнят, че не могат да продължават да работят, без да имат сигурност и без възможността ясно да разграничат кои случаи са наистина спешни и кои не.

Въпрос на време е някой от колегите ни да пострада много сериозно. Има паник бутони в самите линейки, но те не са свързани, не работят практически. Просто комуникационната система не е достатъчно добра, за да работят. Директна връзка с полицията на екипа няма. Връзката става чрез тел.112" подчерта пред Дарик Десислава Кателиева, председател на асоциацията, която представлява спешните лекари.