На извънредна пресконференция Ненков изнесе подробности около нападението над екип на Спешна помощ, който стана жертва на пияни хора, празнуващи абитуриентски бал, в столичния квартал „Овча купел” тази нощ. 
Той подчерта, че здравното министерство ще инвестира в закупуването на паник-бутони, с които да се сигнализира при случаи на нападения над лекари от Спешната помощ.

По думите му 4 минути след полунощ е подаден сигнал за пияно момиче на телефон 112, след което е получено и второ обаждане, че момичето е с диабет.

Линейката е поставила рекорд и още на 5-тата минута е пристигнала на мястото на сигнала, посочи той.

Поводът за нападението обаче бил именно времето за пристигането на спешния екип, допълни д-р Ненков.

Тези биячи, пред чиито очи 15-годишно момиче е в несвяст, пребили екипа на линейката, разказа още зам.-министърът.

„Това не са обикновени биячи, това са терористи”, коментира д-р Ненков и отбеляза, че след този случай всички екипи на Спешна помощ ще работят в страх.

Д-р Ненков поясни, че припадналото момиче всъщност не страдало от диабет. Била е използвана някогашната й диагноза за диабет, за да дойде по-бързо Спешната помощ. Във фаталната нощ било установено, че момичето е с 4,3 промила алкохол в кръвта.

Станало ясно още, че двама от биячите са били прибирани и преди от полицията отново заради побой. Задържани били шест души. Трима от арестуваните за побоя над екип от Спешна помощ имат наложени мерки за задържане 72 часа. В ареста остават двама мъже - на 33 години и на 45 години, и жена на 37 години. Останалите трима от задържаните шест души са освободени и нямат наложени мерки след доклад от прокуратурата.

Д-р Мирослав Ненков призова Народното събрание да гласува колкото се може най-бързо промените в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нападението над лекари по време на изпълнение на служебните им задължения.

Според справка на Министерството на здравеопазването от началото на тази година осем екипа на Спешна помощ са били нападани.

Ако предния парламент беше приел текста в Наказателния кодекс, с които се наказва нападението над лекари, той щеше да послужи като възпитателна мярка, смята зам.-министърът.

По думите му с този текст е вероятно и да се намалят случаите на нападения над лекарите.

Директорът на "Спешна помощ"- София д-р Георги Гелев каза, че е потресен от случая и отказа да коментира състоянието на пострадалите лекари. Той също призова новия парламент да предприеме законодателни мерки, които да гарантират сигурността на лекарите.

Бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова посочи, че в началото на седмицата ПП ГЕРБ ще внесе предложение за законодателни промени, които да дадат особена защита на медицинските лица.