За последните 20 години такива обилни снеговалежи не е имало, заяви кметът на Чепеларе.

Заради усложнената обстановка, днес учениците няма да ходят на училище, а що се отнася до детските градини, родителите преценяват дали да пуснат децата си, тъй като сутринта температурите в сградите са били между 13 и 17 градуса.
Над 50 см е новата снежна покривка в града, а по високите места, където се отстраняват аварии снегът достига до 150 см. Вече е осигурен достъпът до всички населени места в общината, но се работи бавно, тъй като условията са тежки, посочи още Тодор Бозуков, цитиран от "Фокус".

Към 12:00 ч. с нарушено електрозахранване са около 30 малки селища, основно в общините Лъки, Чепеларе, Стойките и Девин и пограничните райони, до които достъпът е труден, а на места все още невъзможен.
Сред засегнатите места са Забърдо, Мугла, Зорница, както и селища в района на Хвойна и Кръстова гора, където достъпът е изключително труден дори за високопроходимата специализирана техника.

Снощи около 19 ч. на пътя Смолян-Мугла на разклона за махала Касъка е открит мъртъв 55-годишен мъж, съобщиха от смолянската полиция. Тялото на Зафир Ц. е намерено снощи в близост до автобусна спирка в началото на Мугла. Трупът е открит в снега при разчистване на пътя Смолян-Мугла, предаде БТА.
Според заключението от аутопсията Зафир е починал от измръзване, а тялото е престояло в преспите повече от едно денонощие. Предполага се, че мъжът е станал жертва на "бялата смърт" в петък вечерта, прибирайки се към дома си в Касъка.

Вчера бе съобщено за други два смъртни случая в Смолянско, за които се предполагаше, че са в резултат на премръзване. Според БТА, която се позова на съдебен лекар, те не са били причинени от "бялата смърт". На пътя в с. Витина, община Рудозем беше намерен починал 55 годишен мъж. Не са били установени данни за насилствена смърт.  В бунгало №1 на долна лифтова станция "Мечи чал" в Чепеларе пък е намерен починал 75-годишен мъж от Димитровград, предаде БГНЕС.

Бедствено положение бе обявено и в община Тетевен със заповед на кмета Милен Милев, съобщи БГНЕС по информация от пресцентъра на общината. На места снежната покривка достига близо 1 м. Курортното селище Рибарица, както и още около 10 населени места са без достъп.
Трето денонощие 60% от населението на общината (12 000 души) е без ток: кв. Полатен, махала Брязово, махала Горньово, селата Черни вит, Дивчово, Васильово, Рибарица, Бабинци, Глогово, Кирчево, Галата, Градежница. Прекъснати са телефонни, Интернет, мобилни и други видове комуникации. Отменени са учебните занятия на територията на цялата община до второ нареждане. Мобилизирани са хора и техника за преодоляване на кризата.

Десетки населени места остават без ток в областите Габрово, Смолян, Велико Търново, София област, Ловеч, съобщиха от МВР.

Продължава пробиването с верижна техника на пътя от гр. Ветрен към махала Гулак, община Костенец, където се намират около 25 души. В област Враца е отворен пътят до хижа “Пършевица”. Изведени са и хората, блокирани в хижа „Студенец”, Пловдивско. В хижа "Руен", над с. Яворово, Асеновградско, 7 човека не могат да достигнат до главния път. Започна провеждане на спасителна операция за извеждането им.

Заради прекъснато електрозахранване и последвалото спиране на подаването на питейна вода на територията на цялата община Роман и там е обявено бедствено положение.

От пресцентъра на МОН съобщиха, че заради снега и влошената обстановка учебни занятия не са провеждани в 35 училища. В Област Враца е прекъснат учебният процес в 3 училища, в област Ловеч – 16 училища; в област София – 6 училища; в област Смолян – 10 училища.