Властите в Истанбул са арестували двама души във връзка срутването на блок в Истанбул днес сутринта, при което загинаха един човек, а осем души са ранени, съобщи турската телевизия АХабер.

Двама от ранените са в тежко състояние. Сред пострадалите е едно момиченце на 6 месеца. Няма повече хора, затрупани под развалините, информира ТРТ Хабер.

Инцидентът е станал в 8:40 часа местно време в квартал Кючюкчекмедже на брега на Мраморно море в европейската част на Истанбул, предава БТА.

Първо бе задържан собственикът на блока Хаджи Мурат Генч, а след него собственикът на заведение за дюнери, което се намирало в приземния етаж на блока. По времето на трагедията заведението е било затворено, тъй като е в почивен ден. Очевидци заявиха пред Си Ен ЕН Тюрк, че ако заведението е било отворено, жертвите са щели да бъдат повече.

Неделя е и хората си бяха вкъщи, по улиците в махалата нямаше много хора, ако беше работен ден трагедията щеше да бъде огромна, коментира пред ТВ камерите жител на квартала, където се намира рухналата сграда, Мустафа Берен.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч заяви, че разследването за причините и виновните за трагедията се води от републиканската прокуратура. В рамките на разследването се очаква да бъдат огласени и причините.

Отначало се посочи, че блокът е бил триетажен, но министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки съобщи, че към блока е бил надстроен нелегално с още един етаж и половина, което означава, че сградата е била 5-етажна. По думите му в строежа е бил използван пясък от морето.

Според турските специалисти, използването на морски пясък, особено при по-старите сгради, е главна причина за неустойчивостта им. Нестандартното строителство и незаконното надстрояване с допълнителни етажи на жилищните блокове са нередности, които се проявяват най-често.

Валията на Истанбул Давут Гюл съобщи, че сградата е била построена през 1988 г.

"Общинските ръководства в Истанбул трябва да се заемат спешно с обновяването на сградния фонд срещу земетресения, да реализират проектите по обновяването на градската среда в мегаполиса. Не искаме повече трагедии като днешната ", каза турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви пред ТРТХабер.

По думите му продължава разследването на причините за инцидента, както и че ще бъдат предприети всички мерки за наказване на виновните.

Екипи на правителствената служба за действия при катастрофи и природни бедствия, линейки, пожарникари все още са на мястото на инцидента, но движението в района на Кючюкчекмедже е възстановено.

Кючюкчекмедже, район с около 500 000 население силно пострада от земетресението през 1999 г., което отне живота на над 40 000 души.

Според турските сеизмолози край района Кючюкчекмедже и съседният Авджълар преминава Североанадолския разлом, който минава през Марморно море, който причини августовското земетресение от 7,4 по Рихтер през 1990 г.

Специалистите алармират, че въпреки многото предупреждения районът не е подготвен да посрещне земетресение, което сеизмолозите прогнозират, че може ще удари мегаполиса Истанбул.