Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер са за първи път заедно в България. "Това показва колко е важна страната ни в Централна и Източна Европа. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в античният театър в Пловдив, където бяха представени кандидатите на ГЕРБ за евродепутати. На събитието присъстваха водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за европейските избори Урсула фон дер Лайен и досегашен председател на ЕК, както и председателят на ЕНП Манфред Вебер. 

Те бяха посрещнати от симпатизантите и членове на ГЕРБ, които бяха изпълнили античния театър, с викове "Победа". Вдигнати бяха плакати с надпис: "Не само съюз. Нашият дом" и "Ursula 2024".

Борисов се обърна към Урсула фон дер Лайен и отбеляза, българите трябва да знаят, че в най-тежката икономическа криза бяхте до България. Българите трябва да знаят, че благодарение на вас само България получи същите средства по новия бюджет, след като Великобритания излезе от ЕС. Бяхме за пример за нулева миграция, а ЕС отпусна 150 милиона евро. Когато дойде ковид кризата и никой не знаеше какво идва срещу нас, направихме всичко, каквото можеше. Сигурен съм, че в пъти повече спасихме с това, което направихме. Благодаря за това, че когато ГЕРБ управляваше, България се бореше и усвояваше между 98 и 99% от еврофондовете. Имахме страхотни министри, имахме Томислав Дончев, страхотни еврокомисари", продължи Борисов.

Снимка: БТА

Той коментира и протеста на "Възраждане" пред античния театър. 

"Колегите протестират, но не знаят за какво. Искат тези 3 години хаос да продължат. Докато свират, милиардите ни стоят, защото имаме усвояване между 1 по Плана за възстановяване и 4%" по еврофондовете, предупреди лидерът на ГЕРБ.  И отбеляза, че няма нищо против яростната опозиция, но нека тя да предложи алтернатива. 

"Чух толкова заклинания, че не виждам как ще се случи правителство след 9 юни", добави бившият премиер. Борисов предупреди, че ако не проявим политическа зрялост, няма как да има сигурна Европа. 

Той уточни, че не допуска Кремъл да се меси в Българската църква.

Снимка: Фейсбук

"Ако не искате хаос, трябва да гласувате за Урула фон дер Лайен и с номер 22. Сега може да свирите, колкото искате., завърши Борисов.

Манфред Вебер заяви пред препълнения античен театър, че докато другите само създават хаос, ГЕРБ е партията на опита и стабилността. 

Снимка: Фейсбук

Знам, че ГЕРБ има над сто хиляди членове и съм впечатлен от Вашата сила и страст. Ние сме по-силни от всякога, каза президентът на Европейската народна партия Манфред Вебер.

Той изрази своята увереност, че следващата неделя ГЕРБ ще спечели и парламентарните, и европейските избори. "Ние ще продължим да бъдем двигателят на Европа през следващите пет години! Докато другите само създават хаос, ГЕРБ е партията на опита и стабилността", подчерта Вебер.

По думите му Бойко Борисов е истински европейски лидер с доказан опит. "Под ръководството му България се присъедини към Банковия съюз на ЕС, запази границите сигурни и постигна неимоверен икономически растеж. Ти даваш на България силен глас в ЕНП и в цяла Европа", обърна се Вебер към председателя на ГЕРБ.

Манфред Вебер отчете, че благодарение на доброто управление на средствата от ЕС в България бяха изградени не само големи инфраструктурни обекти като разширенията на софийското метро и автомагистрала "Тракия", но също и домове за възрастни хора, училища и пътища в селските райони.

"ГЕРБ е истинската проевропейска партия в България. Не всяка партия може да твърди, че е управлявала България успешно. ГЕРБ може", категоричен беше той.

Президентът на ЕНП припомни, че когато е дошло време Мария Габриел да стане министър-председател, както беше договорено с партньорите от правителството, те нарушиха договорката. Те предадоха обещанието си за стабилност пред българските граждани, каза той.

Вебер предупреди, че пред смъртната опасност от крайната десница в България и Европа не можем да се допусне такава безотговорност. "ГЕРБ е единствената партия, която може да победи крайната десница и да осигури добро управление за България! Ето защо вие ще спечелите изборите", допълни той.

Манфред Вебер уточни, че при правителството на Бойко Борисов границите на България бяха сигурни и той беше един от първите лидери, които предупредиха Европа за неконтролираната миграция.

"Спомням си, че посетих границата между ЕС и Турция с Бойко преди пет години. И двамата знаехме, че Европа се нуждае от нова миграционна политика, която гарантира безопасността на нашите граждани, приема нуждаещите се, но също така затваря границите ни за заплахите. Това ни струваше много усилия. Борихме се срещу безотговорността на крайната десница и наивността на левицата", отчете Вебер и добави: "Сега Европа има пакт за миграцията, който защитава нашите граници, както и нови споразумения с Тунис и Египет за борба с трафикантите на хора.

Скъпи приятели, това е наш успех! Другите приказват, ние намираме решения!"

Президентът на Европейската народна партия предупреди, че работата не е свършена. "През следващия мандат ще увеличим броя на служителите на Frontex на 30 000, за да защитим границите си. За да подсигурим границите си, трябва да направим още една крачка - и мисля, че ГЕРБ е единствената партия, която може да го направи: Необходимо ни е България и Румъния да станат пълноправни членки в Шенген! Това е добре за бизнеса, добре е за сигурността, добре е за Европа", каза още той.

В речта си Манфред Вебер спомена още, че трябва да се даде възможност на младите да останат близо до дома си и да направят родината си по-богата!

"И ние не искаме най-добрите студенти да напускат Европа и да ходят по Харвард или Оксфорд, а да създадат най-иновативните университети в Европейския съюз. Например, в нашата Европа студентите ще намерят най-добрите университети в Европа, като например в София и Пловдив. Трябва ни повече ГЕРБ, повече Мария Габриел в Европейския съюз", категоричен беше той.

Като най-важното предизвикателство, от което зависи бъдещето на Европа, Вебер определи сигурността.

"Вие, българите, добре познавате заплахата: Русия ви диша във врата, от другата страна на Черно море. Крайнодесните "Алтернатива за Германия" и "Възраждане" може да си мислят, че като са марионетки на Путин, той ще ги защитава. Събудете се! За да спрем Путин, трябва да му покажем, че сме силни, а не слаби", подчерта той.

"Скъпи Бойко, скъпа Мария, скъпи Росен, благодаря ви за лидерството за Европа и България! Скъпи приятели от ГЕРБ, благодарим ви, че сте партията на новите работни места, сигурността и Европа в България! Заедно ще победим", завърши президентът на Европейската народна партия.

Урсула фон дер Лайен предупреди нашите европейски ценности обаче са отново под заплаха - както от крайното дясно, така и от крайното ляво.

Снимка: БТА

"Скъпи Бойко, скъпи Манфред, скъпи приятели от ГЕРБ, и разбира се, скъпи кандидати за европейските избори, радвам се да бъда тук в Пловдив с всички. За мен е особена чест да говоря пред вас в ден, когато отдаваме почит към паметта на националния ви герой Христо Ботев, който е загинал на вчерашния ден преди почти 150 години. Поетът, който се бори, живя и умря за свободата и независимостта на България. Благодаря Ви, скъпи приятели, че имам честта да бъда с Вас на този специален ден!", обърна се Урсула фон дер Лайен.

Тя благодари за гостоприемството на страхотния Пловдив и определи деня като специален.

Урсула фон дер Лайен отбеляза респекта си от присъствието в историческия античен театър и припомни, че Пловдив е най-старият жив град в Европа. Спомни си и за първата си визита в страната и как е била посрещната от Бойко Борисов в София, където също е видяла уникални забележителности. Този амфитеатър е свидетел на велики представления в столетията, сега виждам колко античен и нов е Пловдив. Това е първият български град - Европейска столица на културата през 2019, вие трябва да се гордеете с това.

Свободата и независимостта, завещани от Ботев, според нея са ценности, актуални и за Европа, и за България, където тя среща много приятели, които искат мир.

"Бойко и ГЕРБ са моите страхотни приятели, които се борят срещу агресията на Русия в Украйна", подчерта тя и им благодари.

В обръщението си Лайен разкри идеите си за икономически просперитет на Европа и българите, чийто глас трябва да се чува в Брюксел.

България беше една от първата страни, които посетих при встъпването ми като председател на Европейската комисия. Тогава Бойко ми посочи мирното съжителство на религиите тук, силния дух на толерантност, нека го запазим, каза Лайен.

Нашите европейски ценности обаче са отново под заплаха - както от крайното дясно, така и от крайното ляво. Имената им са различни, но целта им е една - искат да разрушат нашата Европа.

Но ние няма да им позволим, защото заедно ще сме силни, каза Урсула фон дер Лайен.

Когато Европа е обединена, ние можем да преместим планини, и ние затова ще работим. Тя цитира Христо Ботев - докато се борим да сме свободни, никога няма да умрем. Свободата е смисълът на Европа. Тази свобода е брутално застрашена от Русия в Украйна, каза фон дер Лайен. Те се бият за тяхната земя, но и за нашата сигурност, прибави тя.

Ние ще стоим на тяхна страна сега и в бъдеще, докато се постигне справедливост и мир, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя благодари на Бойко Борисов за твърдата подкрепа за Украйна. Помощта на България за Украйна може да се използва на фронта и това е за сигурността на цяла Европа. Благодаря, България, че остана силна! - каза фон дер Лайен.

Нуждаем се от силна военна индустрия. Европа трябва да е способна да защити хората си и ще работя за това през следващия си мандат, скъпи приятели, подчерта Урсула фон дер Лайен.

Водачът на евролистата на ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Росен Желязков също изнесе вдъхновяваща реч.

"Три думи са мотото, което води ЕНП - демокрация, просперитет и сигурност", отбеляза той.

Европа е нашият дом, това не се е самослучило се, каза в обръщението си Росен Желязков.

Демокрация, просперитет, сигурност са трите важни думи, според Желязков. Според него трябва да се защитават правата за свободно движение на хора, стоки и капитали.

Желязков даде думата на Мария Габриел и пожела успех на всички.

"Г-н Борисов, присъствието на Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен е доказателство за уважението към вас и хората, които подкрепят ГЕРБ.

Снимка: Фейсбук

"Европа няма да воюва, ЕНП не трябва да допуска повече войни в Европа. Не трябва да има изключване на граждани. Имаме амбиция конкурентността на Европа да е водеща по качество на стоки и услуги. Процесът на разширяване е основен, включване на Западните Балкани, на Украйна, на Молдова и на Грузия. Това е възможно, когато има не авторитарни лидери, а лидери с авторитет като Бойко Борисов."

Специално внимание на индустриализацията. Вярвам, че в Европа има един лидер, който може да го отстоява - Урсула фон дер Лаейн.

ГЕРБ и ЕНП знаят каква Евпора искат, за да може ЕК да показва посоката, а в България да има полза гражданите и регионите, отбеляза Габриел. 

Символ, че ГЕРБ-СДС е достоен. Скъпи Манфред, заедно сме отстоявали Европа да е по-силна и днес, Манфред, имаш зад себе си екип от кандидатите на ГЕРБ-СДС, които са символ на експертиза и знаят как да защитават позициите на ЕНП в ЕП", отбеляза още Габриел.

Тя отправи лично послание към Урсула фон дер Лайен, като изтъкна, че е историческа фигура в ЕК и ЕП.

 

Избори за `членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!