Южна Корея заяви, че ще предприеме сериозни мерки срещу Северна Корея заради изпращането на балони с боклук над границата, като уточни, че ответните действия може да включват повторното разполагане на високоговорители по границата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съобщението на кабинета на президента Юн Сук-йол последва заседание на Съвета за национална сигурност, на което бе разискано какъв трябва да бъде отговорът на над 700-те балона с боклук, които според Сеул Пхенян е изпратил над силно укрепената граница, за да го разгневи.

Съветът по национална сигурност на Южна Корея осъди изпращането на балоните и заглушаването на GPS сигналите като "ирационален акт на провокация".

Сеул не изключва възможността за възобновяването на високоговорителите по границата - практика, която бе прекратена през 2018 г. след рядката среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, заяви пред репортери високопоставен представител на кабинета на Юн.

Демократичният Юг и комунистическият Север остават де факто във война, тъй като Корейската война (1950-1953 г.) завършва с примирие, но мирен договор така и не бе подписан. Южна Корея е твърд съюзник на Съединените щати и модерната й армия редовно провежда учения със американските въоръжени сили, докато Пхенян разработва ракетни и ядрени технологии, които според Сеул и Вашингтон нарушават резолюции на ООН, отбелязва Ройтерс.

Пхенян заяви, че балоните са отмъщение за продължаващата пропагандна кампания на севернокорейските дезертьори, които изпращат през границата листовки срещу властта в Корейската народнодемократична република (КНДР), храна, лекарства, пари и USB флашки, на които има записани музикални видеоклипове с популярни южнокорейски (Кей-поп) песни.

Севернокорейските балони, пренасящи боклуци като фасове от цигари, текстилни и хартиени отпадъци, както и пластмаса, са били открити късно снощи на различни места в столицата Сеул, съобщиха в изявление от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

В него се казва, че военните наблюдават началната точка на пускане и провеждат въздушно разузнаване, за да проследят и съберат балоните, под които са окачени големи торби с боклук.

В сряда КНДР започна да изпраща през границата стотици балони с боклук и екскременти, които нарече "искрени подаръци".

Южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик каза днес на американския си колега Лойд Остин на конференцията по сигурността в Сингапур "Диалог Шангри-Ла", че балоните са нарушили споразумението за примирие. Двамата потвърдиха, че страните им ще дадат координиран отговор при наличието на каквито и да било заплахи и провокации от страна на Пхенян въз основа на комбинираната отбранителна позиция на южнокорейско-американския съюз, се казва в съобщение на южнокорейското министерство на отбраната.

Днес в провинциите Северен Кьонсан и Гануон, както и в някои части на столицата Сеул, бяха издадени предупреждения за извънредна ситуация, като хората бяха призовани да не влизат в контакт с балоните и да сигнализират на властите, ако видят такива.

Малко по-късно 

Северна Корея временно ще преустанови изпращането на балони с отпадъци в Южна Корея, съобщи днес държавната Корейска централна новинарска агенция (КЦТА), като се позова на заместник-министъра на отбраната, предаде Ройтерс.

Пхенян обаче ще възобнови тези действия, ако Сеул изпрати антисевернокорейски листовки в обратна посока, се предупреждава в изявлението.

Корейската народнодемократична република (КНДР) изпрати около 15 тона боклук към Южна Корея, използвайки приблизително 3500 балона между 28 май и 2 юни, в отговор на разпространението на пропагандни листовки от южнокорейски активисти, съобщи КЦТА, позовавайки се на заместник-министъра на отбраната на КНДР Ким Ган-ир.