Процесът тръгна първоначално през 2011 година, но след едно заседание председателят на съдебния състав - съдия Ани Захариева, излезе по майчинство.

Година по-късно Христо Монов отново застана пред градските магистрати. Според обвинителния акт, прочетен от прокуратурата, на 19 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на БДЖ ЕАД, Монов е подписал договор, с който ощетява холдинга с около 26 млн. лв. Според обвинението с подписването на договора с холандската фирма „Арвекс”, той не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество. Престъплението е умишлено и представлява особено тежък случай.

След 5-годишен процес днес съдия Даниела Борисова оправда бившия директор на железниците.

Съдия Борисова обясни, че обвинението срещу Христо Монов е останало недоказано, въпреки усилията на съда да събере доказателства.

"Щета за БДЖ е имало, но за нея не е виновен Монов, а други хора, на които прокуратурата не е повдигнала обвинения", обобщи магистратът, цитирана от "24 часа".

Софийският градски съд отмени и мярката за неотклонение на подсъдимия - парична гаранция от 5000 лева. Той вече ще може свободно да напуска България. 

Решението на съда не е окончателно. Прокуратурата може да протестира.