"Не мога да приема правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх. Като правителство не можем да си позволим това", заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета.

"Ако не се намери консенсус, ще прекратим концесията”, заяви Борисов.

Казаното от него беше по повод на вчерашното решение да бъде спряна процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско.

Премиерът посочи, че министърът на околната среда и водите ще направи още един опит, събирайки всички страни, които имат отношение към проблема, за да се намери разумен баланс и решение.

От стенограмата от заседанието на правителството става ясно, че договорът започва още от 2001 г., при правителството на Иван Костов. След това продължава при кабинета "Сакскобургготски", "след това кой ли не, включително и президентът сегашен, лобира за втори кабинков лифт", коментира премиерът. Той заявява, че неговата позиция е да има втори кабинков лифт заради километричните опашки от желаещи да ползват единствения.

"В същото време нещо, което е абсолютно разумно да се направи и подпомага и туризма, и скиорите, и всички, които обичат зимните спортове, се обвързва с едва ли не наша подкрепа за някой олигарх, което ние като правителство не можем да си позволим. Не може да си позволим да затрием парка "Пирин", знаете колко държа на това", казва още Борисов.

В договора с "Юлен" има неточности, свързани с обекта, обхвата и предмета на концесията, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БНР.

Но ако договорът с концесионера бъде прекратен, трябва да се сложи кръст на ски зоната в Банско, подчерта още тя и посочи другите рискове:

"Това би означавало съдебни процедури и пряка щета, финансова за държавата, поради факта, че единственото основание за прекратяване, заложено в текстовете на договора, е съществено неизпълнение на условията, което е трудно доказуемо, т.е. може би години наред ще текат съдебни дела. Това вероятно ще доведе до финансови щети за държавата, вероятно десетки милиони."

Няма да се взима каквото и да е решение за концесията в Банско, преди да се постигне консенсус и да е категорично ясно, че действията на правителството не обслужват нечии олигархични интереси, категорична е Ивелина Василева.

Протест пред Министерския съвет

Тази сутрин екозащитници протестираха срещу ски концесията в Банско пред МС преди редовното заседание на кабинета. Пред началната станция на лифта имаше контрапротест.

Протестът на природозащитниците се проведе, въпреки че от кабинета  съобщиха, че Докладът за концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане на заседанието на Министерския съвет.

Според еколозите това не значи, че няма да се случи другата седмица. Те твърдят, че се предвижда увеличение на територията на концесията почти десет пъти, за едва два пъти по-голяма сума от настоящата концесионна такса.

Искаме Министерският съвет да не узаконява направените нарушения, а да ги признае и накаже”, заяви една от протестиращите, цитирана от bTV.

На протеста еколозите издигнаха плакат с карикатура на Бойко Борисов, който вижда в огледалото депутата Делян Пеевски, нарисувана от карикатуриста на вестник "Сега" Христо Комарницки. На мястото на Пеевски обаче природозащитниците бяха залепили изображението на бизнесмена и председател на федерацията по ски Цеко Минев, предаде БНР.

Еколозите отново изразиха възмущение:
"Държавата го е избрала, като му възлага концесии, подарява му както Пирин, така и Витоша. Това, което ние искаме да кажем е, че не само българите в Лондон, но и българите в България се чудим защо държавата подарява на мафията толкова големи апетитни хапки като концесията в Банско и се чудим не само Пеевски дали вижда в огледалото господин Борисов, но дали не вижда и Цеко Минев, имайки предвид, както лифтовете на Банско, така и лифтовете на Витоша".

Протестиращите призоваха министър-председателя да се бори не само с корупцията в обществените поръчки, но и за спазването на законите в страната.

По думите им от година Министерството на околната среда и горите (МОСВ) е документирало всички нарушения в Пирин, остава да бъдат взети адекватни мерки по наказването им от МС.

МОСВ подкрепя промяната на концесионния договор със същия концесионер -"Юлен". Коалиционните партньори се обединиха около това решение миналия петък в рамките на Съвета за развитие.

Същото препоръчва и междуведомствената работна група, която преди година предложи двойно увеличение на концесионната такса и около десет пъти увеличение на площта на ски зоната.

Еколозите обаче са на друго мнение - според тях договорът с "Юлен" трябва да бъде прекратен - иначе Пирин се подарява.

Природозащитниците обещаха да протестират и следващата сряда, ако промените за концесията на Банско не бъдат гледани днес, защото „ако не сме тук да изразим мнението си, ще приемат предложението без изобщо някой да разбере”, заявиха те.

Контрапротест

Междувременно работещи във фирмата концесионер, както и представители на общината и ски-учители се събраха на контрапротест пред началната станция на лифта в Бранско. По думите им нито едно от обвиненията, отправени от екозащитниците не е доказано от прокуратурата.

В отговор на обвиненията, че част от лифта е построен без разрешителни, както и, че липсват отстъпки за преподаватели и студенти (което е изискване по концесионния договор), контрапротестиращите призоваха премиера Борисов да „не се занимава с тези зелени човечета и паразити, които само източват държавата”. 

Екозащитниците определиха тезата на контрапротеста като контраобвинения и като ненужно изместващи фокуса на дискусията от важните въпроси.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да се преподпише ли концесията за ски-зоната в  Банско?

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?