Ето някои от основните точки от плана:

ПОМОЩ ЗА ГЪРЦИЯ

Банките и частните инвестиционни фондове, притежаващи гръцки дългови книжа, се съгласиха доброволно да се откажат от 50 процента от стойността им до 2020 година. По-конкретно от януари 2012 година те ще обменят своите гръцки държавни облигации с други, чиято стойност ще бъде намалена наполовина. Това означава отписване на 100 милиарда евро от гръцкия дълг, който в момента възлиза на 350 милиарда евро.
Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще отпусне на тези частни инвеститори 30 милиарда евро гаранции по новите облигации. Планът за помощ от 109 милиарда евро (от ЕС и Международния валутен фонд) за Гърция, приет на 21 юли, е заменен с друг план на стойност 100 милиарда евро до 2014 година, предвиждащ строго наблюдение от страна на кредиторите на прилагането на необходимите реформи в страната. Атина ще трябва да се сдобие с 15 милиарда евро чрез приватизации, за да намали дълга си.

РЕКАПИТАЛИЗИРАНЕ НА БАНКИТЕ
Твърдият собствен капитал на банките (капиталова адекватност или капитал от първи стълб) ще трябва да достигне 9 процента към 30 юни 2012 година. За целта банките трябва да се обърнат с приоритет към частни източници на капитал. Докато тази цел бъде постигната, банките ще трябва да бъдат подложени на някои ограничения по отношение раздаването ан дивиденти и плащането на премии. Европейският банков регулатор (ЕВА) оцени вчера на 106 милиарда евро необходимостта от рекапитализиране, засягаща 70 банкови институции. Най-засегнати ще бъдат гръцките банки (30 милиарда евро) следвани от испанските (26,16 милиарда евро) и италианските (14,77 милиарда евро).

УКРЕПВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СПАСИТЕЛЕН ФОНД
ЕФФС, който в момента има кредитен капацитет от 440 милиарда евро, ще получи "ударна сила" от около 1 трилион евро. За целта ще бъдат използвани два взаимно допълващи се механизми: гарантиране на част от евентуалните загуби на частните инвеститори, когато купуват държавни облигации на първичния пазар и създаване на един или няколко специални фондове, предназначени да привличат външни частни или публични инвеститори като страните с нововъзникваща пазарна икономика. В текста се споменава без повече подробности "още по-тясно сътрудничество с МВФ".

УКРЕПВАНЕ НА БЮДЖЕТНАТА ДИСЦИПЛИНА
Златното правило за балансиран бюджет ще стане повсеместно. Сред мерките, предвидени за укрепване на общата бюджетна дисциплина на валутния съюз е включено "приемане от всяка от страните членки на правила за балансиран бюджет, транспониращи Пакта за стабилност и растеж в законодателството, за предпочитане на конституционно или друго подобно ниво до края на 2012 година".

УКРЕПВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ЕВРОЗОНАТА
Срещите на върха на еврозоната ще се провеждат два пъти в годината. Те ще бъдат председателствани, поне на първо време 1 от президента на ЕС, белгиеца Херман ван Ромпой. Предвижда се промяна на Договора за ЕС. РОЛЯ НА ЕЦБ Има вероятност правителствата от еврзоната да продължат да разчитат на спасителната роля на ЕЦБ в подкрепа на уязвими страни като Италия и Испания. Бъдещият й председател, италианецът Марио Драги, обеща да продължи в тази посока, ако е необходимо.