Политикът направи предложението, което сам нарече "фантастично", по време на дискусия на международна кръгла маса на тема "Пътища за преодоляване на кризата в Европа", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Уверен съм, че след това равнището на стабилността и сигурността в Европа много бързо ще се върнат в нормално състояние", отбеляза Наришкин.

Той каза още, че цената на принудителната евроинтеграция в случая с Украйна е очевидна и се измерва не само в пари, цитира от "Фокус".

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че влиянието на САЩ в НАТО е толкова голямо, че тази страна едва ли може да бъде изключена от Алианса, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

огава НАТО ще остане без пари. В това е проблемът, ако оставим политиката настрана - по време на Студената война европейските страни-членки на НАТО покриваха половината от бюджета на Алианса. А сега едва 25%, всичко останало плащат американците. Поради това и отношенията в НАТО са такива - спрямо пропорционалните вноски”, заяви Чижов.

Вчера Наришкин окачестви като "грубо и нахално" искането на ЕС Сърбия да въведе санкции срещу Русия. Според него подобна позиция представлява шантаж и противоречи на всички норми на международното право.

При посещение в Техеран пък той заяви, че Русия и Иран заемат сходни или съвпадащи позиции по повечето регионални и глобални въпроси.