Руски изтребител-бомбардировач Су-24 в събота многократно е прелетял на малка височина близо до американски боен кораб в Черно море, заяви Пентагонът и осъди действието като "провокационно и непрофесионално", предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Руският боен самолет преминал 12 пъти, в някои случаи почти докосвайки вълните, в близост до американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" в продължение на 90 минути, съобщи говорителят на министерството на отбраната на САЩ, полковник Стив Уорън.

Самолетът, който не носел ракети под крилете си и изглеждал невъоръжен, обаче не е прелетял директно над американския кораб, който в този момент плавал в международни води в западното Черноморие край румънските брегове.

"Самолетът не отговори на многократните въпроси и предупреждения на "Доналд Кук". Тази руска провокационна и непрофесионална проява противоречи на международните протоколи и сключените споразумения", регулиращи взаимодействията между въоръжените сили на САЩ и Русия, заяви говорителят на Пентагона.

Във Вашингтон обмислят доставка на оръжие за Киев

Съединените щати обмислят евентуални доставки на оръжие за Украйна, каза днес съветник на държавния секретар Джон Кери, предаде Ройтерс.

"Разбира се, ние разглеждаме това като вариант, но в този момент не мога да предвидя дали ще го направим, или не", заяви високопоставеният дипломат Томас Шенън.

Той обясни, че сега сме свидетели на събития в няколко украински града, които "наподобяват вече видяното в Крим, както по тактика, така и по участващи хора".

"От наша гледна точка е съвсем очевидна руската ръка във всичко това и ние смятаме тези действия за дестабилизиращи и опасни", заключи Шенън по време на посещение в Берлин.