Причината за спирането на 8-те проекта на обща стойност около 60 млн. лв. са допуснати нередности при избора на изпълнителите, съобщи Mediapool.

В момента се извършват прокурорски проверки на общинските европроекти. Обект на разследването са проекти, по които още не е започнала работа, така и такива, по които дейностите са приключили, потвърди пред "Труд" кметът на Сливен Йордан Лечков, който бе издигнат за изборите наесен от ГЕРБ.

Спирането на всички европроекти на община се случва за първи път в България. Такава санкция досега не е прилагана спрямо нито една от 264-те общини у нас. Това обаче не е прецедент спрямо други страни в Европейския съюз, където също е имало подобни случаи дори и по-драстични с връщане на пари по вече реализирани проекти.

Лечков омаловажи спирането на европроектите за Сливен, като заяви, че "спирането е временно и нищо страшно не е станало", съобщи БНР.

Според него министерствата по управление на еврофондовете и по околната среда и водите са били "задължени" да предприемат тези мерки. Причината била в петицията на общинските съветници от "Съюз за Сливен" до Еврокомисията, в резултат на която първоначално беше спрян временно проектът за водния цикъл на Сливен.

"Останалите проекти още не са започнали, за да бъдат спрени", посочи още той. Ставало дума за вече одобрените проекти, свързани с градската и туристическата среда, крепостта Туида и Дюлева река, със санирането на детски ясли и училища.

Лечков ще  настоява за среща с окръжния прокурор Пламен Стефанов, към когото доскоро сипеше обиди по повод образуваните срещу него 10 дела. Окръжната прокуратура в Сливен ще събира информация за изясняване на сигналите, за да се произнесе има ли в тях нарушения по избора на изпълнителите. Кметът на Сливен ще настоява прокурорските проверки на общинските европроекти да приключат по-бързо, за да може да започне работата по тях.

Решението на Европейската комисия идва след сигнал на собственика на сливенската фирма „Бул Гейт” Радостин Русев, отбелязва Mediapool. На 13 юли тази година ЕК, съвместно с Комисията по петициите и ОЛАФ, е разгледала в Брюксел жалбата на Радостин Русев. В декларация, разпространена до медиите тогава, Русев съобщи, че ЕК ще трябва да се произнесе относно данни за престъпна схема, по която бяха осуетени ремонти по програма ИСПА, замислена и осъществена с користни цели от кмета Йордан Лечков. Това станало причина да бъдат безвъзвратно изгубени десетки милиони евро.

Скандалът с разпределението на европарите в Сливен се разгоря след като група общински съветници от коалиция "Съюз за Сливен" пуснаха в интернет филм за управлението на града, озаглавен “Новата мафия“. Съветниците от града разказват как благодарение на две подставени лица на Лечков – Евгени и Коста Петкови, негови фирми са овладели 90% от обществените поръчки. Лечков е обвинен в пране на пари, източване на общинския бюджет и кражба на милиони от еврофондовете.

Видеото е гледано в Уoutube от евродепутати, а сигналът на общинските съветници е разгледано в средата на юли от комисията по жалби и петиции в Европейския парламент. Последвали са няколко писма от ЕК до българските власти, в които се изразяват притесненията за нередности при избора на изпълнителите на обществените поръчки.

"Като всеки човек и Лечков има слаби неща, които през следващия мандат с наша помощ ще оправи. В много други области, като спорта и това, което прави в Сливен, много кметове могат да му завиждат", каза премиерът Бойко Борисов в началото на юли.

Междувременно срещу сливенския кмет и бивш футболен национал се водят няколко дела за злоупотреби.

По-рано в понеделник стана ясно, че България и занапред ще може да получава пари от еврофондовете за магистрали и други пътни проекти. Уверението от Брюсел бе по повод информация, че от 2014-а до 2020-а година парите за инфраструктура за България ще бъдат орязани за сметка на еко и енергийни проекти и иновации.