Това е становището на Международният съд в Хага, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
В решението на съда, което беше прочетено от председателя Хисаши Овада, се посочва, че международното право не съдържа разпоредби, "забраняващи обявяване на независимост".

Становището, което има консултативен и необвързващ характер, вероятно ще насърчи повече страни да признаят независимостта на Косово и ще приближи Прищина към членство в Организацията на обединените нации, отбелязва Ройтерс, на която се позова БТА.

Косово обяви независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г. Досега то е признато от 69 страни в света, включително от Съединените щати и голяма част от страните от ЕС, с изключение на Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поиска от Международния съд в Хага да се произнесе дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина не противоречи на международното право.

Решението на Международния съд в Хага за Косово е трудно за Сърбия. Това заяви сръбският президент Борис Тадич, предаде белградското радио Б92. По думите на Тадич съдът не се е произнесъл по въпроса за отцепване на Косово. Според Тадич по този начин съдът оставил решаването на въпроса на Общото събрание на ООН.

Европейският съюз (ЕС) приветства оповестяването на консултативното мнение на Международния съд в Хага, с което ние се запознахме внимателно. Това се казва в Декларация на Върховния представител Катрин Аштън от името на 27-те страни-членки на ЕС. Съюзът е готов да подпомага процеса на диалог между Прищина и Белград. Целта на този диалог ще е да насърчи сътрудничеството и прогреса по пътя към Европа и да подобри живота на хората. Процесът на диалог само по себе си ще бъде фактор за мир, сигурност и стабилност в региона, се казва в декларацията.

"Нашата позиция относно непризнаването на независимостта на Косово остава непроменена", съобщи руското външно министерство. "Ние считаме, че уреждането на проблема с Косово е възможно само чрез продължаване на преговорите между заинтересованите страни", се казва още в комюникето. "Много е важно мнението на съда да се отнася само за декларацията (за независимост на Косово), като посочва ясно, че не разглежда като цяло въпроса за правото на Косово на едностранно отделяне от Сърбия", посочва руското външно министерство.