Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управлението на кризисни ситуациипред журналисти.

"Настояваме Израел да предприеме мерки за гаранция за безопасността на хуманитарните работници и помощите да достигнат до тяхното предназначение", каза тя във Велико Търново пред журналисти, предаде БТА.

19 души загинаха и 36 бяха ранени  днес след като израелски командоси нападнаха флотилия от 6 кораба с около 600 души на борда, превозващи 10 000 тона хуманитарни помощи за Ивицата Газа. На един от корабите има двама българи,  потвърдиха от българското външно министерство.

"Недопустимо е да не можем да помогнем на хората, които живеят в окупираните територии. За всеки европейски гражданин е от голямо значение тези помощи да достигат за своето предназначение, защото в окупираните територии икономиката буксува и местните хора малко могат да разчитат на собствени сили за оцеляване", добави още Георгиева.
По нейните думи ЕС е най-големият донор на хуманитарни помощи за окупираните територии, като за последните 10 години, стойността на помощите надхвърля 1 млрд. евро и затова ЕК настоява те да стигат безпрепятствено до своето предназначение.

Георгиева посочи, че поддържа непрекъснат контакт с баронеса Катрин Аштън, върховен преставител на ЕС за общата външна политика и сигурност.
Заради инцидента Георгиева ще ускори планираното си посещение на ивицата Газа.

Преди две седмици тя е разговаряла с високопоставен служител на правителството на Израел, за да го уведоми, че смята да посети окупираните територии, за да се запознае на място с обстановката.
"Тогава от името на ЕС поисках Израел да предостави списък на забранените стоки, защото техните мотиви за ограничаване на достъпа на помощите до окупираните територии бяха, че освен за гражданска употреба, сред помощите имало материали, които можело да бъдат използвани от организацията Хамас за терористични цели", поясни тя.

По повод израелското нападението днес говорител на израелското правителство заяви, че израелските военни са били обстрелвани при опита си да се качат на борда на корабите и затова се е стигнало до жертви.

Атакуваната международна флотилия от израелските командоси е пренасочена към израелското пристанище Ашдод, стана ясно след телефонен разговор на българския министър на външните работи Николай Младенов с израелския му колега Авигдор Либерман. След като корабите акустират в пристанището, ще бъде установена самоличността на намиращите се на борда лица, съобщиха от Външно министерство.