Миналия месец средната температура на нашата планета е била от 14,5 градуса по Целзий, предаде БТА.
Рекордно високи са били и температурите като цяло за целия период януари-април. Средно за периода те са били 13,3 градуса по Целзий, което е най-високото равнище, откакто се водят статистиките. По-топло от типичното за сезона е било в Канада, Аляска, източните части на САЩ, Австралия, Южна Азия, Северна Африка и Северна Русия. По-студено от типичното за сезона е било в Монголия, Аржентина, Източна Русия, повечето от територията на Китай и западните части на САЩ.

Сегашното застудяване в България е в резултат на нахлуването на студен въздух от северозапад, обясни дежурният синоптик в НИМХ-БАН Христо Христов. Според него подобни застудявания през пролетта често се случват у нас, ако не всяка година, то през няколко години. Краткотрайните резки застудявания и температурните разлики не са необичайни за нашите географски ширини през пролетния сезон, каза за БТА Христов.
Силният вятър създава допълнително усещане за по-ниски температури, отколкото те са в действителност. По думите на синоптика циклонът вече е извън нашата страна и е на територията на Румъния.

От утре започва бавно повишаване на температурите и постепенно отслабване на силата на вятъра. Христов прогнозира, че към края на тази седмица - в събота и неделя, отново ще има превалявания, но температурите ще бъдат по-високи. В отделни райони на страната ще достигнат 22-23 градуса, но ще има и температури под 20 градуса.
В началото на следващата седмица - във вторник и сряда, се очакват температури от над 25 градуса в страната.

На хижа „Алеко” на Витоша днес има 10 см нова снежна покривка, съобщиха по-рано от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК.

През почивните  положението в Банско и Якоруда беше бедствено, където след проливни дъждове реки излязоха от коритата си и наводниха пътища, къщи и хотели.
Проливните дъждове предизвикаха наводнения и взеха жертви в цяла Европа. Най-тежка е метеорологичната обстановка в Полша, Унгария и Чехия.