Държавният глава изтъкна, че Българската армия и днес остава символ на сила и патриотизъм, на морал и почтеност, предаде БТА.
Президентът Първанов посочи, че България има силна, модерна, европейска армия, която не просто може да защити националната ни територия, но и която е достоен, предсказуем съюзник, който има своя реален принос в отбраната на Европа, в осигуряването на международния мир и сигурност.
„Безчет са имената на онези доблестни български воини, чиято памет ще почетем, полагайки венци и цветя пред паметниците. Паметници, които българинът е градил с любов и признателност", каза президентът. „В дни като този най-добре разбираме, че нашата свобода и единение не са ни дадени даром, че те са извоювани в люта бран с цената на саможертвата на хиляди български воини. Затова и 6 май е ден на заслужено национално самочувствие. Няма българско знаме, което да е пленено на бойното поле", припомни Първанов.
Българската армия тържествено отбелязва своя празник - Деня на храбростта. Тази година, както и миналата, парадът за Гергьовден e на военна техника. Сред акцентите в техниката са бронираните машини "Хъмър", които се показват за първи път на парад, както и военнотранспортният самолет C-27 J "Спартан". По-рано знеполският епископ Йоан поздрави българските военнослужещи за техния празник. Епископ Йоан пожела на българските воини от името на патриарх Максим: „Бъдете крепки, бъдете храбри, бъдете победоносни". С изпълнение на "Многая лета" завърши церемонията по водосвета на българските бойни знамена пред паметника на Незнайния войн в столицата.
Вижте снимки от парада