16.3% от домакинствата заявяват, че затъват в дългове, а 5.6% са принудени да теглят от спестяванията си. 7.3 на сто посочват, че успяват да спестестят малко пари, а едва 0.1% отговарят, че спестяват много, предаде БГНЕС, по информация на НСИ.
Финансовото състояние на 36.5% от домакинствата не се е променило за последната една година, на 28% малко се е влошило, а на 25.8% се е влошило много. Състоянието на 7.7% от домакинствата се е подобрило в сравнение със ситуацията преди 12 месеца. Само 6.7% от домакинствата очакват през следващата една година състоянието им да се подобри, а 19.9 на сто очакват да се влоши много.
Две трети от българите определят общата икономическа ситуация като влошена или много влошена за година. Според 77.6% от гражданите цените са се повишили твърде много. Преобладават обаче очакванията цените да растат още с по-бърз темп. 67.5% смятат, че е невероятно през следващата една година да успеят да спестят пари. 75.7 на сто определят като невъзможно да си купят кола през следващите 12 месеца. 88.2 на сто пък не смятат да си купят или построят жилище. Близо 65% от хората признават, че няма да успеят да отделят голяма сума пари за подобрения на дома си.