Пред БНР вицепремиерът и министър на образованието в оставка каза, че кабинет може да бъде съставен с мандата на блока, но от Движение "България на гражданите" няма да участват в бъдещ кабинет под каквато и да е форма.

Кунева обаче направи и следното уточнение. Тя каза, че може да бъде обмислен вариант за правителство, "ако при разговори с партньорите, които досега са поддържали мнозинството, се стигне до някаква, макар и необичайна формула, по няколко въпроса".

Като такива въпроси (условия) Кунева подчерта изборното законодателство и антикорупционен закон.

Това не означава съставяне правителство на Реформаторския блок, каза още вицепремиерът и лидер на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева. Ще има изводи, ще кажем ясно защо е даден мандатът, връчен от страна на президента на РБ, ако това се случи, и какви са шансовете в рамките на това мнозинство, посочи Кунева.

По-рано пред журналисти тя каза, че мандатът не се взима, той се дава.

Да обърнеш гръб на една институция като президентската, е дълбоко некултурно политически, а и човешки, смята Меглена Кунева.

"Да, ние имаме различни мнения вътре в РБ, някои колеги са по-оптимистични, други са по-малко оптимистични, не става въпрос за участие на РБ в правителство. Не е възможно, след като си подал оставка, някой от министрите да влезе в каквото и да е друго правителство в рамките на този парламент, това е несериозно", заяви вицепремиерът в оставка, цитирана от БТА.

По думите на Кунева си струва да направим крачка преди да ни е връчен мандатът, дори под условие дали ще бъде връчен, да направим това, което се прави във всички културни европейски държави - да имаме културен политически разговор и да се види какво сме направили, какво не можем да направим и какви са следващите стъпки.

Държавният глава каза, че дори и един процент шанс да има за съставяне на правителство в рамките на този парламент, той ще се опита да го направи, припомни вицепремиерът в оставка Кунева.

Силно се надявах, че двете големи политически сили ще направят опит за някакви консултации, поне да се тегли чертата и да се каже - ето защо не става, ако смятат, че наистина не става, коментира политическата ситуация у нас Меглена Кунева.

Преди три дни президентът Росен Плевнелиев обяви, че с голяма степен на вероятност ще връчи третия мандат за правителство именно на Реформаторския блок. Преди това мандат ще получи БСП, но от партията вече декларираха, че ще го върнат.