Информацията първо съобщи в. "24 часа", но говорителят на ЦИК Александър Андреев я потвърди пред Дир.бг.

Кандидат за вицепрезидент ще е Данаил Папазов, който беше министър на транспорта в правителството на Орешарски.

ЦИК ще се произнесе за регистрацията на кандидат-президентската двойка в близките дни, след като бъдат прегледани внесените документи.

След като новината беше разпространена в медиите, Орешарски обяви във Фейсбук, че тази седмица е приел аргументите на свои поддръжници да се кандидатира за президент.

"Целият ми професионален път досега бе насочен към постигане на просперитет на моята страна. От началото на 90-те години имах честта и отговорността да работя на практически всички етажи на изпълнителната власт. Винаги като експерт и по покана на някоя от политическите ни централи. Благодарен съм им за предоставените възможности при съответните ограничения от програмно-идеологически характер.

Гордея се с приноси
и постижения, които и днес се сочат за предимства на страната ни – нисък правителствен дълг, стабилна монетарна и финансова среда, ефективна и рационална данъчна система, финансово дисциплиниран публичен сектор
", написа още в социалната мрежа той.

Орешарски подчерта, че винаги е гледал на президентската институция с огромен респект, въпреки силно ограничените й правомощия. Според него това е институцията, която е особено важна в следващите години поради поредицата вътрешни и външни предизвикателства, застрашаващи самите устои на държавността.

"Българският президент няма лостовете на изпълнителната власт и това формално може да оправдае всяко негово бездействие. Той обаче има други, не по-малко важни лостове – да задава тона на политическите дебати, да дефинира националните цели и политики, особено в по-дългосрочен хоризонт, да бъде коректив на прибързани и необмислени докрай решения. И най-важното, да търси това, което ни обединява като общество, а не това, което ни разделя", допълни експремиерът.

Орешарски подчерта, че последните аргументи са надделели в решението му да приеме да бъде издигнат като независим кандидат за президент. Той благодари на "един от успешните му министри" Данаил Папазов - за това, че е приел участието в предстоящата предизборна борба, както и на всички свои симпатизанти - за безрезервната подкрепа.

По информация на БТА председател на инициативния комитет, който издига Орешарски, е Николай Тошков Енчев. Той е бивш кмет на Карлово. Засега обаче не е ясно кой още участва в комитета.

Пламен Орешарски беше министър-председател в правителството на БСП и ДПС от 29 май 2013 година до 6 август 2014 година. Той пое властта, след като предшественикът му Бойко Борисов подаде оставка преди края на мандата на първия си кабинет. Управлението на Орешарски бе съпроводено с дълги протести заради избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. След тях, и само месец след фалита на КТБ, на него също му се наложи да подаде оставка предсрочно.

В периода 2002-2003 г. Орешарски беше зам.-председател на Националния изпълнителен съвет на СДС и бе номиниран от сините за кандидат-кмет на София. Кандидатурата му обаче беше оттеглена заради скандал, предизвикан от негова среща с бизнесмена Васил Божков.

През 2005 г. Орешарски стана финансов министър в правителството на Тройната коалиция, а в 41-то и 42-то Народно събрание беше депутат от БСП.

Преди да стане министър, Данаил Папазов беше шеф на пристанище Варна. На последните местни избори той се кандидатира и за кмет на града, но загуби.