Груев бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) с 19 гласа "за", 3 гласа "против" и 2 недействителни гласа. На заседанието не дойде досегашният председател на ВКС Иван Григоров, който е на конференция в Рим.
47-годишният доцент по наказателно право Лазар Груев бе единственият кандидат за председател на ВКС. Процедурата по избора му ще приключи окончателно след като бъде издаден указ от президента.
Оказа се, че Груев не е любимец на всички във ВСС. Бившият шеф на Софийски районен съд Иван Колев не бил против Груев, но имал възражение, че няма съдебен стаж. Колев подчерта, че не е достоен начинът, по който членовете на ВСС са принудени да направят този "предизвестен избор". "Политиците за пореден път показаха, че са яхнали съдебната система", каза Колев.
Корупцията в съдебната система може да бъде преодоляна, чрез стриктно спазване на принципите за случайно разпределение на делата, каза Груев след избора му. Той добави, че в борбата срещу корупцията ще разчита и на новосформирания инспекторат. По отношение на коментарите, че е човек на президента, Лазар Груев каза: "Чий човек съм е въпрос, обсъждан многократно в медиите. Считам, че съм човек на майка си и на баща си", каза Груев. “В периода 2001-2003 година бях член на правния съвет към президента. По същото време бях председател на Консултативния съвет към Министерството на правосъдието. Защо никой не казва, че съм техен човек”, попита Груев.
Малко по-късно ВСС избра само с три гласа повече обвинителя от Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов за шеф на НСлС. Найденов получи 13 гласа "за", докато другият номиниран - зам.-шефът на следствието Бойко Рашков, бе подкрепен от 10 души. Рашков няма да обжалва избора.
НСлС и следствените органи в страната не са в най-блестящото си състояние, каза пред магистратите Найденов, преди да бъде избран. "На първо място трябва да се оптимизира работата в НСлС и в окръжните следствени служби. В момента се работи по стари дела, които са останали от минали години. Техните срокове изтичат и те трябва да бъдат решени, затова трябва да се потърси персонална отговорност", каза Найденов. Той предложи старите дела да се решат до половин година.
Следователят от НСлС Пламен Стоилов подкрепи кандидатурата на Рашков, като отбеляза, че ръководителят на службата трябва да е следовател. Според Стоилов избирането на Найденов може да доведе до конфликт, защото той подкрепя идеята следствието да премине към прокуратурата. Това изказване предизвика главния прокурор Борис Велчев да каже, че подобно лицемерие е недопустимо, защото “прокуратурата иска следствието да работи и неговите правомощия да се увеличават“, съобщи БГНЕС.
Искам да уверя всички, че нямам амбиции прокуратурата да поглъща следствието, като всички трябва да знаят, че ние сме от едната страна на барикадата, каза след това Найденов.