Премиерът е в Китай заедно със седем министри за участие в Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа. В програмата е предвидена отделна среща на премиерите на 16-те страни с президента на Китайската народна република Си Цзинпин. По време на посещението си Борисов ще се срещне и с премиера Ли Къцян. 

Преди форума Борисов участва в инвестиционен форум в Шанхай, организиран от Българската агенция за инвестиции, предаде БТА.

Пред присъстващите представители на над сто фирми той каза:

"В един такъв свят на предизвикателства народите, които търсят мира, дружбата, просперитета и развитието, в крайна сметка, ще бъдат победители, защото това създава блага за хората, а ние - и България, и Китай, сме си поставили такава цел".

Премиерът отбеляза и няколко факта, които ни отличават от останалите страни като по-добро място за инвестиции - членове сме на ЕС, със стабилна парламентарна подкрепа и правителство, с най-ниските данъци в ЕС, с високообразовани хора, с прекрасен климат, туризъм, земеделие, животновъдство, тютюнопроизводство.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е в българската делегация, заяви, че стокооборот от 1,8 млрд. долара е нищожно малко за потенциала, който имат двете държави.

"Можем с пъти повече. Не сме изчерпали потенциала в сферата на машиностроенето, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, високите технологии, търговията", смята Дончев.

Той акцентира върху стратегическото географско място на страната ни. По думите му всяка компания, чрез присъствието си в България, получава пряк и неограничен достъп до огромен пазар.

Вицепремиерът отбеляза, че има готовност да се обявят концесии за редица ключови пристанища и летища в страната, което в контекста на географското положение и транспортните коридори представлява възможност за китайската страна.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева посочи, че на над половината от територията на страната могат да бъдат отглеждани земеделски продукти.
Тя отбеляза, че за последните три години стокообменът е нараснал над два пъти и причина за това са направените инвестиции. За някои стоки, като например царевицата, износът от България за Китай е нараснал 50 пъти, а за вината - два пъти. Танева отбеляза също подготвяната процедура за износ на пресни череши.

Днес се очаква да бъде подписан договор за нов инвестиционен проект - за производство на олио в Бургас. Инвестицията е в размер на 7 млн. долара, срокът за изграждането е 2 години, и ще се открият 120 нови работни места.

Побратимяване с Шанхай

По-рано Бойко Борисов се срещна в Шнахай с кмета Ян Сюн и подкрепи идеята за побратимяването на града със София. Премиерът отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети българската столица, за да бъде финализирано споразумението.

"Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи "Всичко е налице, с изключение на източния вятър", заяви от своя страна Ян Сюн.

Той изрази надежда форматът 16+1 да доведе до конкретни резултати и каза, че инициативата ще има голям принос както за отношенията между Китай и Централна и Източна Европа, така и между Китай и България.

"Шанхай е с население около 24 млн. души, а целта ни е да превърнем града във водещ икономически, финансов и търговски град не само в Китай, но и в света", отбеляза кметът.

Ян Сюн отбеляза, че всяка сутрин пие кисело мляко "Момчиловци"  и добави, че това е една от най-популярните марки от този продукт в Шанхай.