"Тези гета на „толерантност” ще видите какъв ще е профилът на терористите. Тези терористични актове бяха малко по-различни от другите. Надявам се за една нова политика в Европа. Надявам се следващата седмица в парламента да проведем дискусия на тази тема. При тези десетки хиляди, които минават през нашата граница, със сигурност има огорчени и ядосани и това си е потенциален риск”, заяви Борисов.

Въоръжени лица и атентатори самоубийци късно снощи атакуваха оживени ресторанти, барове и концертна зала и стадион в и около Париж.

Неокончателната равносметка от снощните терористични атаки в Париж е 128 убити и 180 ранени, от които 99 в критично състояние, предаде Ройтерс, като цитира източник от парижката прокуратура.

Борисов смята, че Европа след удара в сърцето й от днес, няма човек, който да не е разтревожен или президент, който да каже на народа си: "Няма страшно, всичко е спокойно, защото тези актове бяха малко по-различни отколкото другите – на футболен мач, на концерт, на бар, в ресторант. На практика всяка сладкарница, всяко училище, всеки ресторант е пряко уязвим", отбеляза той.

Той посочи, че е по-добре българите да се въздържат от пътувания във Франция.

Ще се опитаме да наситим градовете и селата с полиция и жандармерия, но това не може да бъде безкрайно, поради ограничените ресурси, обеща премиерът.

Борисов призова цялото общество да бъде най-внимателно, бдително и подозрително. Разчитаме хората да подават сигнали за всяко нещо, което би ги усъмнило за подобни хора, призова премиерът.

Към този момент няма данни за терористична заплаха към страната ни, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

”Планирахме няколко специфични мерки, които да послужат за защитата на българските граждани. Засилва се и нивотото на граничен контрол на външните граници, засилва се контролът на транзитния трафик и се отделя внимание на обезпечаването на масовите мероприятия", заяви министърът на вътрешните работи. "Обръщаме се към всички, които ще пътуват към Франция да го преосмислят. Щабът следи внимателно обстановката и е в непрекъсната връзка с партньорите”, каза още Бъчварова.