Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е получил подкрепа от канцлера Ангела Меркел и премиера Дейвид Камерън. По думите му специалният статут на България ще бъде записан в заключенията от среща на върха, предаде БНР.

От думите на Борисов се разбра, че той е поставил условие, преди да подкрепи решението за доброволно разселване на 40 000 сирийци и еритрейци от италианските и гръцките бежански центрове в други части на ЕС.

Агенциите предадоха, че споровете по темата са продължили почти до 4 часа сутринта. В крайна сметка ЕС реши да разсели на доброволна основа още 20 000 имигранти сега извън ЕС - общо 60 000 души.

Премиерът каза, че в проекторешенията за разселването на мигрантите са били посочени само Гърция и Италия.

"Безспорно броят на хората, които са там, трагедиите в Средиземно море, са факт и приемаме, че за тях вниманието е голямо. Само че сега в Средиземно море има цяла флотилия и целият натиск от бежанци се пренасочва през сухопътната ни граница с Турция", коментира Борисов.

Настоявах да бъде включена и България със специален статут, защото всеки момент това може да се промени като бройка, поясни той пред български журналисти в Брюксел.

Остана доброволният принцип (за разпределение), защото считаме, че не е нужно да се приемат квоти, това противоречи на идеята за демократична, хуманитарна, добра Европа, добави Борисов.

Той отбеляза, че с премиерите на Италия, Гърция и Унгария - Матео Ренци, Алексис Ципрас и Виктор Орбан, са били на едно мнение, защото нашите държави са най-потърпевши като морски и сухопътни граници от огромния бежански поток.

Борисов смята, че европейските институции стъпват на изходни числа за бежанците у нас отпреди месеци, а последните седмици, след като времето се е подобрило, картината по нашата граница е съвсем друга.

Включително и това, че в Турция вече доста време няма правителство, дава отражение, по думите на премиера. Винаги, когато има подобни процеси в една държава, по-малко се гледа границата, коментира той и добави: 

"Гърция проблемите, които има, са подобни като на другата ни сухопътна граница. Само миналата седмица имаме 3000 души, хванати на излизане от България".

България също вече е интересна за имигрантите и без да бъде в Шенген, посочи премиерът в отговор на въпрос. Той изрази очакване през октомври въпросът за присъединяването на нашата страна към пространството без гранични проверки да бъде отново разгледан (за отпадането на въздушните и морските граници). По неговите думи това няма да има отражение за проблема по сухопътните граници.