Още на 23 август всички необходими учебници и учебни помагала са отпечатани и доставени до всички учебни и детски заведения в страната.

Министърът на образование Анелия Клисарова изказа притеснение, че само 3% от учителите са под 29-годишна възраст, което е сериозно предизвикателство пред образователното министерство.

В Закона за средно образование са направени промени в посока на подобряване условията на учителската професия, възможност за кариерно развитие, по-добри нови методи на преподаване като мотивация пред младите да се насочват към Педагогика.

В момента се преговаря и за това да се осигурят социални пакети за младите учители и възможности за израстване в професията, допълни образователният министър.

На въпрос за ранното профилиране на учениците, министърът смята, че това е от полза и помага да се запознаят с различните видове професии, а за в бъдеще ще допринесе за тяхното развитие и по-късна професионална реализация.

Възможността да се обучат децата да имат професионални умения, когато завършат и да могат да се реализират веднага на пазара на труда, това е връзката между обучението и бизнеса или това са първите стъпки към въвеждане на Дуална система, каза още Клисарова.

Във всички средищни училища, които са около 900, е целодневното обучение е осигурено до 8-ми клас включително, за останалите е до 4-ти клас.

Предизвикателство пред МОН е да започне да оборудва поетапно всички училища с таблети, интерактивни дъски и WI-FI връзка. Това са задължителни елементи на съвременното образование, каза министърът на образованието и науката.

Проф. Клисарова каза, че в повечето училища за деца със специални потребности има възпитатели, психолози, логопеди и самите учители също преминават през специално обучение.

Тя пожела на малките ученици да се чувстват добре и да се радват, че отиват в клас. Там ще получат знания, които ще са им полезни в ежедневния живот.