Коментари - 755 674 ученици и 127 125 учители влизат в класните стаи | dnes.dir.bg
назад

755 674 ученици и 127 125 учители влизат в класните стаи

На 16 септември в клас ще влязат 63 596 първокласници, а общият брой на учениците в страната е 755 674. Броят на учителите в страната е 127 125.

Обратно в новината

Коментари - 755 674 ученици и 127 125 учители влизат в класните стаи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ей голяма новина метнаха, в бройката на учителите сигурно влизат и университетите и забавачките. ето ви данни за 2011 и 2012 на НСИ link

Няма сигурност за живота на децата в училище - всеки бандит може да нахлуе с оръжие, защото портите и вратите на училищата са отворени денонощно. Вечер в училищните дворове се скатават наркомани и дилъри. Кварталните кучкарки си водят кучетата в уч.дворове. Там нощуват и убичните глутници.

Да се въведе мандатност на директорските длъжности. Така са се обвързали с наши и ваши, фирмички, поръчки, приближени. Изживяват се като феодали на училищата. За тях не е важно, какво може даскала а дали е от приближените слагачи. РАЗБУТАЙТЕ БЛАТОТО. За това ли плащаме данъци ???

Някой може би е сбъркал с числата. Според данни от 2010 г. за Европа в основните училища съотношението за България е 17.49 ученика на учител. За сравнение към същата година: Албания 19.7 Чехия 18.7 Франция 17.7 Великобритания 17.53 Сърбия 16.35 Румъния 16.11 Финландия 14 Германия 12.7 Испания 12.4 Австрия 11 Белгия 11 Португалия 10.8 Швеция 9.5 Полша 9.3 Лихтенщайн 6.13 Така че освен ако за последните три години не сме си утроили броя учителите или са намалели три пъти учениците, съотношението не би трябвало да е такова.

За това му викат стъкмистика!

То това е като свинско със зеле. Защото има малки класове в малките населени места, но в София един учител не работи с по-малко от 25 деца. Масово има сливане на паралелки заради делегираните бюджети с 30 деца. Което не е нормално и определено пречи на учебния процес...

Плямпотите глупости! Щеше да е по 6 деца на един учител , ако се изучаваше само едни предмет.Тъпунгери!

И 100 предмета да бяха, съотношението пак си е същото. И добре, че са тъпунгерите да издържат и тази система. Ама много малко останаха, та не знам още колко време ще ни издържат.

Значи един учител облъчва по шест деца.

А като прибавим и чиновниците в системата - министерство, инспекторати и други, картинката става още по-драматична.

че то излиза,че един учител учи не повече от шест деца и пак не могат да ги научат. Явно щатните бройки са много раздути и трябва реформа/съкращения/ в системата,а на преподавателите с успехи да им се увеличи заплащането.

Охо я сега да видим колко ще лапнат цигарата по автобусните спирки.

7 деца на учител, това го няма никъде сигурно даже и в Гърция. Въобще по всички класации за раздут щат България е на първите места в света. Например представете си в Детроит който е с население колкото България има около 1000 полицаи а в България са над 60 000 май.

5.9 деца учи един учител според данните

Детройт не е ли първият град в Америка, които обяви фалит? Нямат пари за нови пожарни коли, а на пожарникарите искат да им орежат пенсиите... Точно Америка не бих дала за пример.

Да, но това не е най-важното. Те дори с по-малко щат не им издържа системата понеже получават огромни заплати и пенсии. Тука ако се увеличат на тези 100 хил. учители Американски заплати за 1 месец ще фалираме.

А стига ла, то излиза 1 учител на 6 деца, баси?

ла-ла, фа-фа, бу-бу, бла-бла

.....каза учителкато и първия час започна...

По-малко от 6 ученика на учител! При това съотношение, скоро ще сме нация от професори.

погледнете снимката това зад момиченцето с панделките какво е, е това ще виждаме след още няколко години

63596 първокласници! Живородени през 2006 г. според статистиката през 2006 г. са 73 978. Къде са 10 382 или 14% от тях?

и аз питам същото но явно на никой не му пука.....терминал 2

половина вече са ц......нчета, защото иначе не им дават помощи ако децата им не ходят на училище, направете си сметката - Къде е България, или къде беше България - или имаше ли такава страна...

Аз едно се чудя за какво са им таблети в основните училища. С таблет и без това не може да се върши никаква полезна работа, или им трябват за по лесно висене във facebook...

За съжаление повече от 50% от първокласниците изобщо не изглеждат като децата на снимката.

всяка година намаляват, преди 9 години бяха поне с 10 000 повече, политици смотани не виждате ли какво ще стане накрая ще си управлявате о.....я работа

е щом дирниците са на частно, да ги питам. що не правите учебната година от 1 септември за сметка на спестявания от гориво за заплати. за едни нормални с по малко катастрофи празници със сняг и радост и вяра. важно е да не се обсъжда а да го поемате лично. ваша си работа..жалко за децата.

До колкото имам информация около 25-27 000 от тези първокласници са циганчета. Превете си сметката при циганската раждаемост след 20 години, когато тези сегашни първолаци са вече народили по 5-6 ...

"доколкото" е една дума

ти ли си?

Само който не прави нищо не греши!

да не би да предлагаш да избием циганите? харесва, ли ни или не те са там и това, че ходят в училище е единственият начин обществото да ги убеди, че трябва да споделят неговите ценности и да са съпричастни с него. Получаването на образование влияе директно върху криминогенния фактор

Къде да останалите 16 хиляди от родените преди 6 или 7 години?

кого питаш? учители и ученици вече легнаха и сънуват звън и цветя.

само предполагам за какво питаш.. но пък ако съм познал..ако. яж моя кокал, остави детските..дирник.

Министърката на образУванието е една полуграмотна селянка,говореща на някакъв диалект. Мекането е признак на неграмотност и зле владеене на българския език/ говориМЕ ходиМЕ,направиМЕ, изпълниМЕ/.Незабавно да бъде уволнена и на това отговорно място да бъде поставен човек, който владее книжовния български език.

ти по морза моме с вода от изворо напои ме...

хе хе, пишат + като името ти е желание .. аз не завиждам..дано си уцелил по млади плюсари.

Някой знае ли колко са българчетата първокласници !? Внашия град съотношението за всички ученици е 8 към 2 паралелки за ромите. Но положението е още по-тежко , защото те обикновено след 8-и клас не учат.Излиза някъде към 10-12 към 1 за децата в ученическа възраст. :(

В училището на сина ми - 100% българчета. Всъщност 2 полубъргарчета - полуиталианче и полуирландче. За София става въпрос.

Mario Draganov

Да ти имам представителната извадка. Това, че нещо не го виждаш, не значи, че го няма.

До колкото имам информация около 25-27 000 от тези първолаци са циганчетата. Абе около 45% са.

Информацията ти е от една жена на пазара нали?

Ти не разбра ли, че доколкото е една дума, иначе коментираш неща, които изобщо не са ти работа...

в италия и ирландия е пълно с цигани, ако коментара търсеше да изкаже притеснение за ромите в училище, та как точно сте сигурни, че те не са полуромчета?? Естествено няма значение, защото всяко дете заслужава право на образование и вие изказвайки тези разбирания със сигурност възпитавате ксенофоби от които обществото нема полза, докато същото има нужда от образование за най-бедните слоеве, защото само това е начина те да променят затвореният цикъл. Ако децата ви стигнат некой ден до училища или университети по Света, ще се срещнат и ще трябва да учат с деца от много по-бедни от циганите в бг общества...

Толкова бяха и наборниците... докато имахме армия...

Колко щастливи бяха тогава старшините - имаше за крадене.

А тая година колко процента от децата нямат български за майчин език? Защото преди година или две бяха 48%. Интересно дали вече са мнозинство?

Victoria

Значи броят на първокласниците тази година, вече може да се запише само с 2 байта.

Какви очила само.....скъпи ли са?

Този път по колко пари ще събираме за училището? Да казват по рано!

Първо си купи цигари и бира, пък ако остане тогава за училище.

Още една иска да ми води сметка.. Много ми станахте на клона. И да остане и да не остане, пак ще искат за едни на които им плащам и тоците а родителите ходят със златни верижки. Финансови съвети давай на Орешарски. Вярно е че всяка година се налага да помагаме с леко изнудване. Загубите ни ги възстановяват други в родилно.

шестит празник на аванса на нашите учители!!! тези достойни и уважавани неща от обществото ни признаха по сичките медийте че не работят за заплати а за да станат кметове с чест и покровители. хвала!! са как да научим и полисайте да бачкат без пари??? некви идеи??

Неграмотно говедо. Толкова ли си тъп и негоден за нищо та дори не си успял да се научиш да пишеш?

давай си идеята или там квото имаш. аз поне имам глаголи а ти само несъществени прилагателни. и с тях мога да пиша и въ фонтана!

"Във всички средищни училища, които са около 900, е целодневното обучение е осигурено до " посочете грешките моля :)

всичко точно що ти е пука. еволюция за кеф е тука. кой му требе са оправи стига парите да прави. туй граматиката мани очето види мани мини стар да прави.. останалото до края..само на певици с адекватни..

Клисарова не се показвай по телевизията, че първокласниците ще се напикават от страх, пък и ние по-големите ни е гнус да те гледаме и особено да те слушаме? Толкова диалектно говорене не съм слушал и на всичко отгоре министър на образованието, което е вече обрУзование?

Първокласници в България и ПОНЕ 10 000 в чужбина,благодарение на"оправянето"на страната през последните 24 години!И с годините първата цифра ще намалява,а ще расте втората,докато само се сменяват кандидатите за забогатяване.

Ами преди 24 години пуснаха стадото да пасе свободно навън. Дотогава само в концлагера.

Знае ли г-жа Клисарова, че в Североизточна България положението е следното: назначават се ИЗКЛЮЧИТЕЛНО "НАШИ" хора на средна възраст? Процентът на младите в бранша е около 0,05%? Дори ако по случайност бъдат назначени кадри - не им се помага, а дори съзнателно не се поощрява ентусиазма, който притежават! Друга ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОЛЕЗНЕНА тема е - при "вътрешни размествания", да бъде назначен правилния човек. Свободните места се обявяват в РИО в последния момент, но изходящите номера на обявите са с дата, назад във времето от поне седмица... Да и обясняваме ли на г-жа Клисарова, как с дребни селски тарикатщини се пестят финансови средства от т.нар диверенцирано заплащане и облекло? Тя много добре знае как стават тези номеа... Кде отива амбицията и професионализма на един млад учител, след като знае, че "мандатът" му е за около година? Свинщина, недопустима в рамкоте на един важен за страната отрасъл. Поне така пише...

Случайно и аз съм от тези млади педагози, които бяха натирени в малките населени места, за да трупат педагогически стаж. Е,пет години търпях разни полувисшистки, които трепереха да не ги задмине висшистката от града. Правеха ми мръсотии, клюкарстваха за облеклото ми и методите ми на работа с децата. Реших, че е дошло време да кандидатствам за работа в големия град...и въобще не можах да се доредя - по 10 човека, че и повече се борехме за едно място. Назначенията бяха на "наши хора". Сега чета обяви в безполезния "Джобс" за обикновена продавачка / нали и умните трябва за ядат!?/, пускам автобиографии с актуални снимки, но нищоооо... Топлят ме само положителните коментари на бившите ми ученици в социалната мрежа.

Министър Клисарова знае ли, че на всички спирки пред училищата в родния и град има огромни павилиони за цигари и алкохол. Толкова са огромни, че учениците чакат автобусите на платното за движение. Като почне от 8 ми приморски полк и свърши на Владислав.

Директорите трябва да имат мандат,това е за добро, иначе се самозабравят и ще бъдат наказани от провидението

Знае ли госпожа Клисарова колко безработни учители има? От всички възрасти, със стаж и без стаж.

И какво ще спечели родното "образование", ако се въведе критерий за така желаната мандатност на директорите? Нищооо! По-добре би било, ако вместо това се прокара една друга идея - директор, но на лотариен принцип. И при двата случая хаосът е гарантиран. Не, че сега го няма.Впрочем, както има мандатност при учителите - я изкарат една година, я не изкарат... А и еднообразието дотяга - особено в позастарелите учителски колективи, където учениците се чувстват почти като в пенсионерски клуб, а не в МОЛ-а, примерно

Учителската професия,заедно с тази на лекаря,е най-важната за всяка държава,която иска да върви напред!Ние изглежда не сме такава държава,защото искат с няколкостотин лева да обвържат интелигетнти люде,с работа едва ли не 24 ч. в денонощието,които при това да си късат нервите с разхайтени тийнейджъри!

въ сяка държава е важна в частните. останалите да си плащат данъците и да не мрънкат.

Хайде да не се изхвърляме. Даскалите които познавам са много далеч от 24-часов работен ден, да не говорим за 3 месечната отпуска.

Кравааааааааааааа!

"...МОН е да започне да оборудва поетапно всички училища с таблети, интерактивни дъски и WI-FI връзка." - Работата е ясна. Купища обществени поръчки, големи комисиони, много крадене.

"...това са първите стъпки към въвеждане на Дуална система" - ква е тая Духална система? Ученичките ще духат на даскалите, що ли...

hm

Миналата година бяха към 70000, а по миналата към 77000. По толкова бяха и местата във висшите у-ща. От следното си правя два извода: 1.Много бързо оредяваме в БГто. 2. Да ти пикая на висшето образование, като за всеки първолак има място в него!

Грешката ти е, че смяташ местата във ВУЗ на база цялото следване - 1,2,3.... курсници.

Ехх Анче, Анче някога ние и без таблети и Wi-Fi дори и в момента сме по-добри от сега завършващите. Не е работата в техниката, а в мотивацията на семейства, деца и учители, както и в развитието на икономиката, душко. Като нЕма икономиката за чий ни е образованието? Може би, за да дотираме чуждите икономики с образовани и умни хора, както правим от 24г.

А да работят за 400-500 лв.ли?

Ей министърке, или там квато си - дулано ко ше рече ма? Да не е анално с духане?

ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ МАЛЧУГАНИТЕ. ЖЕЛАЯ ИМ ДОБРЕ ДА СЕ ИЗУЧАТ, И НИКОГА ДА НЕ ПРИЛИЧАТ НА МИНИСТЪРКАТА, С ТЕЗИ АЛКОХОЛНИ ДИСАГИ ПОД- ОЧИТЕ!!

Тази ли лелка с вид на пияна селска даскалица е министър на образУванието? Ох, мари майко! Тез партийци имат нюх. Винаги надушват мършата! В резултат на подривнатаим политика, Българи се топи! Правят така, че нормални и умни българи да бягат от Родината си, заради държавта си! Това е парадокс за европейска държава! Това е характерно само за талибанските правителства! Българското в момента е по-лошо дори! Ако стане кан Кубрат от гроба - всички политически пизди ще изтреби за 24 часа! До една! Всички на боклука, ЗАВИНАГИ!

Гадина е Клисарова ,то си личи !!!

тази министърка е една от калинките на новата власт....- лекар ( със селски акцент) в министерство на просвещението???????

Браво