Това са суми, които години наред не са събирани, обясни още кметът, цитирана от Дарик. Тя каза, че е разширила срока на финансовия одит, който се прави на дружеството за 2012 година, като работата на дружеството ще се проверява и назад в годините.

Преди седмица общинският съвет реши да опрости на столичани всички задължения с изтекла давност, както и лихвите по тях. За по-новите дългове към дружеството пък ще могат да се сключват споразумения за разсрочено плащане.

Кметът припомни, че съдът е определил давностен срок от три години за старите задължения на столичани за парно.

“Топлофикация водеше десетки дела, които губеше и това съответно също струваше средства. Това е безсмислено. Тези приходи, които те залагаха по документи, всъщност са несъбираеми, затова беше важно да се изчистят. Но резонен е въпросът на редовните платци това означава ли, че всъщност може да не си плащаме, защото в края на краищата така се получава несправедливо“, обясни столичният кмет.

Фандъкова беше категорична, че всички трябва да си плащат текущите задължения за парно, а Топлофикация“ - да ги събира .

Кметът продължава да настоява за отпадане на прогнозните сметки за парно. Тя заяви, че работна група на Столична община и МИЕТ ще предложи промяна на методиката за изчисляване на топлоенергията.

Йорданка Фандъкова е изпратила писмо до ДКЕВР, с което възразява срещу исканото повишение на цената на водата. Писмото е по повод подадено заявление от фирмата концесионер "Софийска вода" АД до ДКЕВР за определяне на нова цена на водата с 14-процентно повишение.
Столичната община възразява срещу увеличението на цената, тъй като дружеството разполага с достатъчно резерви, за да изпълни задълженията си по бизнес плана.