Той обясни, че задълженията на дружеството няма как да се отразят на цените, предаде БГНЕС

"Задължението на топлофикационните дружества да си събират вземанията от потребителите никога не е било отчитано като допълнителен аргумент за вдигане на цената и разходите за събирания на вземанията са за сметка на дружествата", подчерта той.

През юли изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че столичната топлофикация дължи около 150 млн. лева и това я превръща в най-големия длъжник на обществения газов доставчик. Тогава той заплаши да врътне кранчето на дружеството, но дотам на не се стигна

Семерджиев бе категоричен, че дружеството трябва да предприеме действия за повишаване на събираемостта от потребители.
"Практиката показва, че дружествата, които имат по-гъвкава политика спрямо потребителите, имат по-добра събираемост", добави Семерджиев.

Според Семерджиев "Булгаргаз" е осигурил устойчивост на цената на газа през изминалите периоди и се надява, че така ще е и за в бъдеще.
"И сега цената на газа, която ползват българските потребители, е по-ниска, отколкото ако се отчиташе влиянието на всички параметри.
"Булгаргаз" има недовзет приход, който е разпределен като ползи за всички потребители", отбеляза Семерджиев.

"Факторите, които влияят върху цените на природния газ са същите, които влияят на цените на горивата и всички се надяваме, че тези увеличения ще бъдат компенсирани от отстъпките, които са договорирани с руската страна", коментира още Семрджиев.

ДКЕВР е получил вече от "Булгаргаз" допълнителните споразумения, анексите, подписани към договорите за доставка на природен газ. Към трите договора има отстъпки.
"Отстъпките по отношение на "Газпром експорт" и "Винтерсхал" са в сила от 1 април, а отстъпките по договора с "Овергаз" са от 1 юли и са по-малки. Те ще се отразят на бъдещия период”, обясни Семерджиев.

На 10 септември "Булгаргаз" трябва да внесе заявлението си за изменение на действащите цени на природния газ за последното тримесечие на годината. Тогава ще стане ясен и целият недовзет приход на газовото дружество и как това ще се отрази на сигурността на газовите доставки.

Ако „Булгаргаз” предложат намаление на цената на газа, ние ще го приемем с удоволствие, коментира Семерджиев. По думите му обаче запазване на цената на природния газ за последното тримесечие на годината ще бъде успех на фона на покачващите се цени на всички други горива, както и на останалите стоки.

Миналия месец  "Булгаргаз" обяви, че разглежда възможността да поиска от ДКЕВР задържане на цената на синьото гориво на нивата й от третото тримесечие на 2012 г. Това попари надеждите за по-евтино парно заради остъпката в цената на руския газ. Средното намаление на цената на газа от Русия до края на годината  е 11 процента.