През изминалата седмица дизелът по бензиностанциите стигна 2,71 лв. за литър, а бензинът - 2,62 лв., което е абсолютен рекорд за последните пет години. Експерти прогнозират, че съвсем скоро ще бъде премината психологическата граница от три лева за литър дизел. Поскъпването за 10 години назад е близо 100% при бензина и 125% при дизела.

Около 300 души се събраха на протеста срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот в София пред Народното събрание, предаде Дарик. Протестиращите бяха опънали лозунги с различни надписи като „Не сме ЛУК-ови глави!" и "Искаме цени, равни на стандарт". На паркинга срещу Парламента бяха паркирани и над 50 автомобила, чиито собственици подкрепяха шествието.

Негодуващите ясно заявиха, че е време правителството да промени сегашните цени на бензина, който гони вече 3 лева за литър. Някои от тях дори бяха залепили на колите си сравнителни данни за цените на литър гориво в Австрия, Германия, Ирландия, Италия и България, както и сравнение на минималните работни заплати в тези държави.

Шествието блокира движението на кръстовището на Ректората и продължи към Орлов мост. Преди това обаче един от организаторите на протеста Борислав Райчев обясни, че ако управляващите не се съобразят с исканията за поевтиняване на горивото, скоро протестиращите ще блокират границите на страната.

Митингът приключи без ексцесии и след като бяха преградени от полицията на Орлов мост, протестиращите се разотидоха.

В Благоевград протестиращите понечиха да блокират ГП Е-79, но се върнаха. Близо 200 автомобила се включиха в мирния протест.

С думите: "Ако бяхме тръгнали всичките над 200, а не само 30-на, да видим как щяхте да ни спрете и закопчаете всичките, ама като останалите са мишоци, няма как да стане", тръгналите да блокират ГП Е-79 се върнаха обратно към Благоевград, предаде БГНЕС. Към 17 часа, след прекратяване на протеста от страна на организаторите от ГС "Сила", 30-на участници тръгнаха да блокират пеш Е-79 край града. Те бяха спрени от внушителни полицейски сили. "Малко сте, няма кой да ви види и оцени героизма ви", с тези думи полицаите, след 20-минутен диалог разубедиха протестиращите да се върнат обратно. "Къде да се разхождаме в това дъждовно време", с това оправдание тръгналите да блокират пътя се върнаха.

Шествието, организирано от Гражданско сдружение "Сила", с координатор Людмила Манова, бе разрешено от кмета на града Атанас Камбитов до 20 часа. "Не ни разрешиха да блокираме ГП Е-79 заради интензивния трафик от Банско към столицата", оплака се Манова. "Докато не блокираме Е-79, никой няма да ни чуе и обърне внимание", каза Благой Киров.

Сто души се събраха днес пред сградата на общината във Варна, за да протестират срещу високите цени на горивата, съобщи Булфото.

Близо 150 души протестираха в Пловдив. Протестиращите се включиха в пешеходно шествие от площад „Съединение” до Централен площад.

Десетки автомобили участваха в мото шествие във Велико Търново, подкрепяйки днешния национален протест. Авто колоната се отправи към сградата на местната Община.

Жителите на Балчик също подкрепиха националния протест на гражданско сдружение “Сила”. Колона от над 30 автомобила тръгна от паркинг до бензиностанция в края на града и по една от главните улици на Белия град се спусна към паркинга до болницата. Изразът на недоволство продължи с пешеходно шествие до централния площад. Протестиращите носеха плакати и скандираха “Стига сме мълчали! До кога?”, “Всички заедно сме по-силни”, “Искаме цени, съобразени със стандарта на живот”.

В Пазарджик повече от 50 автомобила се включиха в протеста срещу високите цени на горивата. В шествието участваха също автомобили на фирми за таксиметрови услуги и автоинструктори. Сред протестиращите имаше и пешеходци. Шествието премина през централни улици на града.

  В официалните си искания едни от организаторите на протеста – гражданско сдружение "Сила" настояват за незабавен мораториум върху покачването на цените на бензина и дизела и на едро и на дребно, както и граждански контрол на качеството на нефта, който се внася от "Лукойл" и гражданите, които участва в този контрол да бъдат сменяни на всеки три месеца. Те искат и междуправителствено споразумение за съхранение на запаси от горива на територията на друга страна - членка на ЕС и да се разгледа възможността за изграждане на държавни данъчни складове, които да се ползват при равни условия от всички фирми, които искат да внасят горива. От "Сила" призовават и за намаляване на митата и акциза и премахване на данъка върху акциза и нормализиране на цената, съобразно стандарта на живот на хората.