Pаботещите по “Червеи” са имали пълен достъп до автоматичната информационна система на МВР, включително и до базата данни на документите за самоличност - така можело да се проверява всеки, тъй като в системата има данни за лични карти и паспорти, автомобили и шофьорски книжки, се казва в доклади на МВР, прокуратурата и бюрото за контрол на СРС-тата, които бяха представени на премиера Бойко Борисов, обясниха източници на в. “24 часа”.

“Червеи” е имал достъп и до системата с оперативни разработки на вътрешното министерство. Според проверките имало голяма вероятност информационните масиви на МВР да са копирани и в момента да са в ръцете на паралелна структура.

Високопоставен източник на "Капитал" в МВР изразява притеснения каква е била целта на достъпа до информационните системи на МВР":

"Вариантите са няколко - източване на системата, манипулиране на информацията в нея или предаването и на чужди сили."

Друг източник в МВР разказва, че е "подслушван" целият трафик през мрежите на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", т.е. целият трафик на държавната администрация.

Реално разработката “Червеи” заплашва националната сигурност, тъй като още не може да бъде установено каква информация е изнесена от МВР и накъде е поела, обясни източник от вътрешното министерство.
В МВР не са намерени никакви доказателства какво се е вършело по разработката.

Стартът й бил през есента на 2013 г. Тогава във вътрешното министерство е постъпил анонимен сигнал, че корумпирани полицаи помагат на престъпници, като точат данни от информационните масиви на МВР.

Тогавашният шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов е поискал разрешение за използване на специални разузнавателни средства.

В рамките на разработката е получено разрешение, подписано от председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, пише Капитал. То е било за 300 дни и е било за "наблюдение" на достъпа до автоматизираната информационна система (АИС) "Криминален анализ", както и други системи на МВР .
Разработката е продължила със 120 дни повече от разрешеното, пише "Труд".

Проверка на Бюрото за контрол на СРС е установила, че срокът за "подслушване" е бил удължаван на няколко пъти с изцяло фалшиви мотиви.

Според закона разрешения се дават за 2 месеца, а при доказателства за много опасно престъпление може да се удължат с още до 4 месеца, уточнява "24 часа".
Когато има искания с прекъсване за определен период от време, те се разглеждат от магистратите като нови. Обикновено в документите трябва да са посочени нови данни по съответното разследване или други детайли, с които се мотивира необходимостта от ново подслушване или проследяване.

Освен че е с рекордна дължина, това е и първото разрешение за използване на СРС-та, което не е ограничено до конкретни лица, а се разпростира върху цялата информационна система на МВР.

Разработване на полицейски кадри, близки до ГЕРБ е била една от целите на оперативното дело, пише "Капитал", като се позовава на източници в службите. Някои от сигналите са били анонимни.
Разработка е била насочена срещу освобождаваните ударно от вътрешния министър Цветлин Йовчев полицейски началници през лятото на 2013 г.

В МВР обаче имало данни, че именно отделът, който е провел разработката, е искал т.нар. трафични данни на участници в протестите. Става дума за разпечатки (получени и направени обаждания и SMS-и) и установки (имена на ползватели на телефони) на мобилни телефони.
Вчера прокуратурата съобщи, че протестиращи срещу кабинета "Орешарски" не са подслушвани.

Служители на ДАНС са се опитали на няколко пъти да влязат в системата, за да я закачат на "подслушване", но без успех.
Идеята, поне според официалните документи, е била да се установи дали някой служител на МВР не се опитва да осъществи нерегламентиран достъп до нея.