Рестарт на делото срещу мюсюлмански проповедници, осъдени за етническа нетърпимост и призиви за война. Окръжната прокуратура в Пазарджик поиска по-големи наказания за 14-те подсъдими по т. нар. Имамско дело. А 12 от подсъдимите подадоха жалби.

Апелативният съд в Пловдив днес даде ход на делото.

В залата беше доведен и Ахмед Муса Ахмед, който е осъден на 8 години и половина лишаване от свобода, затова, че е проповядвал омраза на религиозна основа в Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Другите подсъдими в процеса бяха осъдени на 2 години и половина и три години и половина по същото обвинение.

Магистратите изслушаха пледоариите на защитата. Адвокатите настояват за нови експертизи и нов превод на материалите по делото. 

Съдът даде думата и на Муса, който нарече Ислямска държава "угнетители".

"Аз ги отхвърлям, те са угнетители, ние само външно приличаме, но не сме като тях. Те са факторът, който опетнява исляма в целия свят!" - заяви пред магистратите Ахмед Муса.

"Ние помагаме на хората, питайте в Пазарджик! Наричат ни радикалисти, за да могат да ни съдят. Моето дете излиза навън и му казват - "синът на терориста" - жалва се Муса.

"Вдигнатият показалез, за който ме съдят, означава само едно - че съм монотеист, а не като знак на омраза. "Един е Аллах и Мохамед е неговият пророк" - цитира на арабски в залата Ахмед Муса.

"Първата прокурорка, която ме обвини в Пазарджик, тя е нацистка! Тя каза, че ако се върнем от Германия и чужбина, тук ще станем 50 процента, и започна да насажда дискриминация и омраза" - каза Муса. Той обяви, че всички свидетели от страната на прокуратурата са невежи, когато става дума за исляма.

В заключение Ахмед Муса още веднъж повтори: "Те са угнетители, ние сме угнетени!", като вероятно под "те" визираше активистите на Ислямска държава.

В двумесечен срок ще стане ясно дали ще има потвърдени или нови присъди за обвинените, че проповядват радикален ислям.

Процесът върви вече 5 години

На 1 юли 2015 г. Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 14 души: Ахмед Муса, на 40 г., от Пазарджик, Ангел Симов (Айри), на 39 г. от Пазарджик, Стефан Александров (Сюлейман), на 31 г., от Пазарджик, Светослав Манчев (Зекерия), на 33 г., от Пазарджик, Ерджан Смаил, на 33 г., от Пловдив, Стефан Димитров (Тафик), на 31 г., от Асеновград, Александрина Ангелова (Мелекшен), на 30 г., живуща в с. Старцево, общ. Златоград, Йосиф Минчев (Юсню), на 43 г. от Пловдив, Рангел Илиев (Малкият Ремзи), на 37 г., от Пловдив, Александър Иванов (Банго), на 37 г., от Пловдив, Орхан Бързак (Мазгала), на 40 г., от Пазарджик, Райко Карталов (Ремзи), на 31 г., от Пазарджик, Ненко Щерев, на 36 г., от Пловдив и Веселин Стефанов (Вайдин), на 28 г., от Пазарджик.

На 9 септември 2015 г. Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе отново обвинителния акт срещу 14-имата, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война. Обвинителният акт бе внесен отново, след като бяха отстранени съществените процесуални нарушения, дали повод на съдия-докладчик от Окръжен съд-Пазарджик с разпореждане от 20 юли 2015 г. да го върне.