Тогава срещу него е водено разследване, приключило с условна присъда. Това е разказал пред съда петият от тайните свидетели по делото срещу 14-те, обвинени в разпространение на радикален ислям и антидемократична идеология. Свидетелят бе разпитван от 9.00 до 13.10 ч., съобщи Дарик.

Имамът имал два профила във Facebook - Ахмед Муса и Ебу Муса. И в двата качвал проповеди, изнасяни в джамията "Абу Бекир". Чул съм, че има такива, в които той се обявява срещу гласуването, против демокрацията, против светските закони, коментира войната в Сирия, разказа свидетелят.

На видеата Ахмед бил зад бюро, на което е поставено знаме със знака на "Ислямска държава". Той правел и проповеди по конферентна връзка по скайп и пред мюсюлмани в Германия. На проповедите идвали вярващи от Пазарджик, Пловдив и Асеновград.

Профили имали и последователите на Ахмед, които свидетелят изброява с имената и прякорите им. Те също качвали подобни материали. В този на Стефан Александров-Сюлейман, свидетелят твърди, че е виждал снимка на фотошоп със Стефан и Осама Бин Ладен пред знамето на "Ислямска държава".

В разказа си свидетелят описва как Муса станал мюсюлманин под влиянието на Метин Каплан (бел.ред. - лидер на забранената ислямистка организация "Халифат") в Австрия. Пазарджиклията е повлиян и от проповедите на турски богослов, известен като Ебу Ханзала. Според показанията, хората от общността на ромския имам са известни като салафити.

Свидетелят разказва за гостуванията в Пазарджик през 2013 г. на чужденци, разследвани в чужбина за разпространение на антидемократична идеология, които отсядали в дома на Муса.

Споменава поименно босненеца Саид Хюсеинович, както и трима мароканци с холандски паспорти - Даури Дрисс, Зергут Суфияне и Юаерер Енес.

През 2014-а пък е засечен Айдън Ясар, турски поданик с френски паспорт, също съпричастен към ислямистки формации. През същата година в града е пребивавал и Мурад Йълдъз, турчин с немски паспорт, член на мюсюлманска общност, която симпатизира на Ислямска държава.

Муса признава шериата като основно право, смята християните и евреите за неверници, а шиитите - за по-големи неверници и от тях, твърди още свидетелят. Имамът приканвал хората си да се присъединят към халифата - мястото, където властва шериата. 

На заседанието стана ясно, че прокуратурата е протестирала решението на Окръжния съд в Пазарджик за освобождаването на Ахмед Муса под гаранция от 5000 лева.