Ахмед Муса и още 13 души, които получиха тежки присъди за проповядване на радикален ислям в Пазарджик, ще обжалват решението на съда, съобщи bTV.

Преди два дни Муса беше осъден на 7 години и половина затвор. Неговите сподвижници получиха между една и три години, а условна присъда получи единствената жена в групата - Александрина Ангелова.

Престъпленията са извършени в периода 2013-2014 година. При специализирана акция на ДАНС бяха извършени арестите на част от осъдените. Това е третият съдебен процес срещу Муса, а делото продължи 3 години.

Муса и другите участници проповядвали религиозна омраза и нетърпимост, както и призовавали към война в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик.

Част от осъдените и техните сподвижници отказаха да коментират присъдите. Те обвиниха медиите, че ги демонизират и са получили присъдите заради грешен публичен образ.

Според виновниците присъдите са прекалено сурови. Освен това смятат, че не са извършили престъпление, тъй като са споделяли публикации онлайн.

По време на делото е направена експертиза на черен флаг, който се смята, че принадлежи на терористичната организация "Ислямска Държава".