Окръжният съд в Пазарджик призна за виновни всички 14 подсъдими по делото за разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Днес тричленният съдебен състав с председател Кристина Пунтева прочете присъдите, предаде БТА.

Тринайсет от тях са ефективни, а една - условна.

Най-тежко е наказанието на Ахмед Муса Ахмед - 8 години и шест месеца лишаване от свобода и 9500 лв. глоба в полза на държавата. Изтърпяването на наказанието е при строг първоначален режим. Освен това съдът постанови той да изтърпи отделно и наказание от 3 години лишаване от свобода, което вече е влязло в сила по друго дело.

По 3 години и шест месеца затвор и глоба от 7000 лв. наложи съдът на Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак. За Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев съдът наложи по 2 години и шест месеца лишаване от свобода и по 6000 лв. глоба. На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха определени ефективни присъди от по 2 години.

Единствената условна присъда е наложена на Александрина Ангелова - 2 години и шест месеца с 4 години изпитателен срок, като за срока на наказанието тя ще посещава пробационен служител.

Срещу 14-те подсъдими бяха повдигнати обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Списъкът на обвиняемите

На 1 юли 2015 г. Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 14 души: Ахмед Муса, на 40 г., от Пазарджик, Ангел Симов (Айри), на 39 г. от Пазарджик, Стефан Александров (Сюлейман), на 31 г., от Пазарджик, Светослав Манчев (Зекерия), на 33 г., от Пазарджик, Ерджан Смаил, на 33 г., от Пловдив, Стефан Димитров (Тафик), на 31 г., от Асеновград, Александрина Ангелова (Мелекшен), на 30 г., живуща в с. Старцево, общ. Златоград, Йосиф Минчев (Юсню), на 43 г. от  Пловдив, Рангел Илиев (Малкият Ремзи), на 37 г., от Пловдив, Александър Иванов (Банго), на 37 г., от Пловдив, Орхан Бързак (Мазгала), на 40 г., от Пазарджик, Райко Карталов (Ремзи), на 31 г., от Пазарджик, Ненко Щерев, на 36 г., от Пловдив и Веселин Стефанов (Вайдин), на 28 г., от Пазарджик.

На 9 септември 2015 г. Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе отново обвинителния акт срещу 14-имата, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война. Обвинителният акт бе внесен отново, след като бяха отстранени съществените процесуални нарушения, дали повод на съдия-докладчик от Окръжен съд-Пазарджик с разпореждане от 20 юли 2015 г. да го върне.

На 21 юли 2016 г. Окръжна прокуратура - Пазарджик протестира определението на съда, с което бяха изменени мерките за неотклонение на 7 подсъдими по делото за "Радикален ислям" от "задържане под стража" в "домашен арест".