Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев отправи покана до държавния глава Румен Радев за спешна среща, във връзка с ескалиращото обществено напрежение и натиска върху съдебната власт, съобщават от съвета.

В писмото е било посочено, че напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността.

Уточнено е било, че ВСС, като конституционно установен орган, е призван да представлява съдебната власт, да осигурява и отстоява нейната независимост, както и че това е постижимо, когато институциите поддържат конструктивен диалог и взаимно доверие.

В писмото е било изразено очакване президентът да приеме отправената покана и срещата да бъде проведена възможно най-скоро, в името на стабилността и доверието между властите.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента Румен Радев и обслужващи го политически формации.