Шефът на Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров сезира прокуратурата с искане за извършване на проверка за неговите действия и твърденията на Кирил Петков, които "навеждали на извод за извършено престъпление". Това заявиха от КПКОНПИ в отговор на въпрос на Dir.bg как биха коментирали намеренията на министър председателя Цацаров да бъде предаден на прокуратурата. 

На 14 януари на Цацаров му бе връчен акт, с който му се отнема достъпа до класифицирана информация, заради ненадеждност. 

На 16 януари министър председателят Кирил Петков в интервю пред телевизия bTV заяви, че има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата. 

Цацаров заявява още в иска до прокуратурата, че обжалва акта за отнемане достъпа му до класифицирана информация по реда на закона, като категорично заявява, че "този сигнал не е свързан с процедурата по обжалване, а касае само публично заявените твърдения на г-н Петков за евентуално престъпно поведение". 

Снимка: КПКОНПИ

 Припомняме, че днес по-рано председателят на антикорупционната комисия подаде оставка. Тя е депозирана в деловодството на Народното събрание тази сутрин.

Цацаров заяви намерението си да напусне поста още на 13 януари, като обяви, че ще направи това пред ресорната комисия в НС и ще поиска да бъде освободен от 1 март.