Върховният съд оправда бившия директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров по делото за присвояване на големи суми пари от дружеството. Решението на съда, което е публикувано на сайта на институцията, е окончателно.

Оправдана е и съподсъдимата на Димитров - Мая Стоилова.

Прокуратурата обвини Димитров за сумата от 4,5 млн. лв. , като случаят е от преди близо 15 г.

В мотивите си съдът посочва, че за да има присвояване, то трябва да има разпореждане от страна на длъжностното лице с вещи, пари или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази и управлява, като със свои. В случая става дума за 152 доставки на изделия за топлопреносната мрежа, за които има сключени и договори. Доставени са стоки, издадени са и фактури.

Срещу Димитров имаше мащабно разследване, от което започнаха няколко дела. Едно от тях - за пране на пари, все още е на първа инстанция и не е приключило. През август м. г. Софийският градски съд го осъди на 7 години лишаване от свобода. Според прокуратурата бившият шеф на "Топлофикация София" е присвоил 10 млн. лв. от дружеството, което е управлявал, след което ги е прекарал през различни сделки. Подсъдима по същия процес беше и майката на Димитров. През 2011 г. обаче тя почина и делото срещу нея бе прекратено. 

Валентин Димитров беше осъден на три инстанции само в делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от 3 години затвор. В началото на 2018 г. Димитров беше окончателно оправдан по делото за валутни престъпления. А поради изтекла давност бившият шеф на "Топлофикация-София" няма да отговаря по обвиненията за данъчни престъпления.