Решението на тричленен състав на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.  Това означава, че Димитров трябва да бъде вкаран в затвора до няколко дни.

Той е осъден на 3 години лишаване от свобода при общ режим в затворническо общежитие и е лишен от право да заема ръководна длъжност в държавно предприятие за срок от 3 години.
Освен това трябва да заплати в полза на гражданския ищец обезщетение за причинени имуществени вреди.

Магистратите приемат, че описаните в мотивите на решението на САС неправомерни прояви на Димитров (в периода от 1 януари 2003 година до 31 март 2006 година) покриват признаците на умишлена безстопанственост. В качеството си на длъжностно лице подсъдимият не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, от което последвало неговото разпиляване в размер на 325 693,95 лева, пише в решението на ВКС.

Сред разходите са покупки на джет, джакузи, големи количества захарни изделия, скъпи сирена, алкохол, различни аксесоари, лекарства, хранителни добавки. Само през 2005 г. за подобни покупки са изхарчени над 52 000 лева, докато през целия период "Топлофикация" е имала сериозни затруднения при събиране на вземанията си от длъжници, мотивират се магистратите.

Подсъдимият Димитров е пренебрегнал дължимата грижа за управление, стопанисване и запазване на повереното му имущество на фирмата и при наемането на автомобил LEXUS RX-300, за който е заплатена сумата от 6562 лв., при наличен ресурс от 200 превозни средства и техника в автопарка на "Топлофикация-София" АД.

Освен това той е сключил договори за рекламно обслужване с "Ултра нет" ЕООД при нарушение на предвидената процедура за обществените поръчки и без предварителни проучвания, довело до заплащане на доставчика на суми над средните пазарни цени в размер на 66 455, 60 лева. 

В решението на САС се казваше, че Димитров заслужава по-тежка присъда за извършеното престъпление, но с по-малкото наказание е компенсиран за проточилото се дело срещу него, тъй като през последните 9 години е бил с ограничени граждански права. ВКС споделя това становище.

Още през 2010 г., когато Димитров беше признат за виновен на първа инстанция, останалите подсъдими бивши членове на борда на директорите - Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев, бяха оправдани.

Това е само едно от делата срещу Вальо Топлото. Той е подсъдим още за валутно престъпление, за пране на пари, а най-голямото обвинение е за длъжностно присвояване на близо 6 млн. лева, по което получи 14 г. затвор на първа инстанция. След това той бе оправдан от САС, но ВКС върна делото. От своя страна новият съдебен състав апелативни съдии намери пороци в обвинителния акт и процесът започна повторно в Софийски градски съд.