56-годишният шофьор Димитър Иванов, който на 9 август 2019 година прегази 37-годишния мотоциклетист Ерол Мехмед, а след това избяга от местопроизшествието и се оказа без книжка, получи условна присъда. Той призна фактите в обвинителния акт и делото премина по съкратената процедура, съобщи Plovdiv24.bg.

Във фаталния ден Мехмед правил каскади с мотори със свои приятели на пътя Пловдив-Асеновград в района на КЦМ и карали с превишена скорост. Ерол вдигнал мотоциклета на задна гума и паднал на земята, в този момент през него преминал автомобил, управляван от Иванов. Шофьорът на колата не спрял след инцидента и си продължил пътя към Асеновград.

В съдебната зала днес обвиняемият не изрази да чувства вина, защото дори не бил разбрал, че е блъснал човек, а помислил, че е ударил счупена броня, тъй като на пътя имало още няколко коли и решил, че е станало друго ПТП. Думите те му бяха потвърдени от жена му, която в пътувала с него в автомобила. Това е и причина той да не укрие возилото след инцидента.

По време на делото стана ясно, че Димитър е осъждан и друг път за това, че нямал свидетелство за управление на МПС. Шофьорската му книжка била издадена през 2014 година в Турция, но се установило, че тя е фалшива.

Адвокат Николов, който представлява близките на пострадалия заяви, че съжалението на обвиняемия не е искрено, а с цел намаляване на присъдата. Прокурорът поиска условна присъда за Иванов с максимален изпитателен срок.

Адвокат Ивайло Вражилов, който защитава Димитър, подчерта, че Ерол е шофирал без шофьорска книжка и че катастрофата е възникнала вследствие на бързата скорост, с която се е движил, а в участъка в било тъмно и не е имало добра видимост за Димитър.

В крайна сметка присъдата на шофьора е 3 години лишаване от свобода, което наказание се отлага за срок от 5 години. Размерът е след намаляване с 1/3. След като прочете присъдата, съдия Петко Минев каза на подсъдимия, че при налагане на условното наказание е надделял аргументът, че пострадалият е карал мотора със 135 км/ч на една гума и е нямал правоспособност да управлява мотора. Предупреди подсъдимия: "Никакво каране, ако карате неправомерно, без свидетелство за правоуправление, ще лежите и тези 3 години".