Софийският градски съд потвърди мярката за неотклонение "подписка", дадена от Софийски районен съд, на Траян Димитров, който беше хванат да рисува графити по Паметника на Съветската армия. Прокуратурата искаше задържане под стража.

Съдебният състав отчете като прекомерно повдигнатото обвинение от прокуратурата за хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм.

22-годишният студент бе задържан късно вечерта на 15 ноември и престоя 72 часа в ареста, след като изписа на английски върху паметника: "Бежанци, добре дошли, Льо Пен - върви си" по повод визитата на лидера на френската крайна десница Марин льо Пен у нас.

На 15 ноември вечерта Траян Димитров пише своето послание върху паметника

Снимка: СДВР Столична Полиция

Прокуратурата поиска постоянен арест за него и му повдигна обвинение за хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, за което се предвижда до пет години затвор.

Преди дни Софийският районен съд отказа да наложи на Димитров постоянен арест и му наложи най-леката мярка - "подписка". Прокуратурата обаче протестира решението и настоя за постоянно задържане и пред втората инстанция. Днес Софийският градски съд също потвърди подписката.

Според съда случаят отговаря на друга алинея за хулиганство от Наказателния кодекс, която е по-леко наказуема. Магистратите не откриха в надписа изключителна дързост и цинизъм, нито отчетоха той да е обиден към определен човек, нито осквернителен към паметника, на който е изписан. Освен това, Димитров е оказал пълно съдействие на разследването. Той не е арестуван непосредствено до паметника, а на бул. "Васил Левски".

22-годишният студент отказа коментар. Защитата му заяви, че той е склонен да признае вина и да сключи споразумение, но само ако прокуратурата преквалифицира обвинението в по-леко.

Защитата му заяви, че ще се съгласи да се споразумее с прокуратурата само ако се промени обвинението

Снимка: Bulphoto

"Аз мога да направя такова искане, въпрос на виждане на прокуратурата е дали ще го уважи", заяви адвокат Лидия Георгиева.

В противен случай делото ще се гледа по общия ред и тепърва ще се назначават експертизи, разпитват свидетели и събирани доказателства.

Днешното определение на съда е окончателно и не може да се обжалва.

Адвокат в Българския хелзински комитет коментира, че върху паметника се рисува не за първи път, а до момента наказание лишаване от свобода не е имало. Ако деянието бъде преквалифицирано, наказанието за Траян Димитров може и да е само глоба.

Според адвоката му с надписа той е искал да изрази гражданската си позиция. Защо точно върху този паметник - не е ясно.