"Написах този графит, за да изразя несъгласието си с посещението на Марин льо Пен в София, както и да изразя несъгласието си с нейните политики, както и политиките на мислещите като нея хора в България и по света" - това заяви пред БНР студентът от Софийския университет, който на 15 ноември късно вечерта надраска паметника на Съветската армия в столицата.

Той беше задържан първо за 24 часа, а след това за още 72 и му бяха повдигнати обвинения за хулиганство с изключителен цинизъм заради надписа: "Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!".

В същото време лидерът на френската крайна десница "Национален сбор" Марин льо Пен се срещна в София с лидера на партия "Воля" Веселин Марешки.

"Избрах паметника на Съветската армия не заради някакво неодобрение към Съветската армия, а заради ключовото му местоположение в града. В ретроспекция това е очевидна грешка", каза още 22-годишният студент, който пожела анонимност.

До два дни ще стане ясно дали той ще бъде върнат в ареста. Младият мъж уточни, че е обсъждал с адвокатите си възможността за споразумение с прокуратурата.

"Аз съм с напълно ясното съзнание, че това, което съм извършил, е сравнително нередно, както от законова, така и от морална гледна точка, защото паметникът не е паметник на някоя политическа фигура, а на хора, загинали в борбата с фашизма и малко или много за свободата на нашата страна. Така че разбирам ясно, че действието ми не е от най-правилните, но за мен моралът е понятие, което може да се степенува и далеч не е толкова неморално, колкото някои неща, които се случват", каза още той и подчерта, че би сменил мястото на графита си, както и би направил по-скоро банер, за да изрази позицията си.

"Деянието по характер си е такова, че се отличава от обикновеното хулиганство по своя механизъм на извършване", коментира говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, както и уточни, че би могло да бъде постигнато споразумение между двете страни.

"Той не е осъждан, но самият механизъм на извършване на деянието е мотивирал наблюдаващия прокурор да поиска най-тежката мярка за неотклонение", добави Зартова за студента, който е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката хипотеза за хулиганство, която предвижда до 5 години затвор.

"Когато действията на лицето, което е извършило престъплението, осъществяват състав на престъпление, те очевидно не са такава проява на гражданска позиция, а следва да се преследват като извършено престъпление от общ характер", каза още говорителят на Софийската районна прокуратура, която настоява обвиненият за графита срещу Льо Пен да стои в ареста.