Може ли да осъдят на 5 години затвор 22-годишния студент от биологическия факултет, който бе заловен докато прави графит на Паметника на Съветската армия? На 15 ноември късно вечерта той изписа "Refugees welcome Le Pen go home" ("Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!").

"В това деяние не виждаме обществена опасност. Момчето е задържано от органите на МВР за 24 часа. След това получава прокурорско постановление за 72 часа. Общо е задържан за 4 денонощия", обясни адвокатът в Българския хелзинкски комитет Адела Качаунова пред NOVA.

Обвинението, което е повдигнато на младежа, е за хулиганство, извършено с дързост и изключителен цинизъм. Това предвижда до 5 години лишаване от свобода. В неделя Софийският районен съд (СРС) наложи на студента най-леката мярка за неотклонение - подписка, заради чистото му съдебно минало, младата възраст и представената характеристика на обвинения като културен и добър студент. Освен това той доброволно е предал спрея си на полицията, когато е бил задържан.

Качаунова заяви, че в подобни случаи през последните години невинаги се стига до наказание. Възможно е лишаването от свобода да бъде заменено с поставяне на глоба.

"До момента при подобно деяние нямаме случай на лишаване от свобода. Този паметник е изрисуван неведнъж през последните години", каза още Качаунова.

Според нея е възможно да се стигне до споразумение, но подобно тежко обвинение влияе на младежа. Тя заяви, че свободата на изразяване включва и сериозна критика върху политическите лидери, която може да бъде изразена както словесно, така и чрез други прояви.