МВР е създала сериозна организация за охрана на Паметника на Съветската армия в София - това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Младен Маринов на въпрос, зададен от двама депутати на БСП по време на парламентарния контрол.

Снимка: Скрийншот от сайта на НС

Маринов отговаря, че след последните инциденти са взети мерки като "ежедневно се назначава автопатрул за района, а при възможност и необходимост и пеши патрул". Освен това министърът уверява, че ще се извършва "наблюдение и проверка на лица от рискови групи в близост до обекта, включително ако наблюдават и заснемат".

В отговора се посочва още, че наличните камери са включени за денонощно наблюдение. Проверени са и охранителите от фирма "Егида - София" ЕАД и не са открити нарушения.

В същото време от МВР редовно обясняват невъзможността да се борят по-добре с битовата престъпност с недостига на полицейски служители.

Снимка: Скрийншот от сайта на НС

Снимка: Скрийншот от сайта на НС

Паметникът на Съветската армия редовно става обект на посегателства. Миналата година бе оцветен в жълто, няколко месеца по-рано върху него бе изписано "БКП са терористи", а през 2013-та, когато се навършиха 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, монументът осъмна боядисан в розово с надписи на чешки и български език: "България се извинява!!!".

Москва всеки път реагира остро на тези случаи и призовава властите в София да вземат повече мерки за сигурност.