Срещу 3000 лева парична гаранция дупнишкият съд отмени домашния арест на Васил Капланов - Каплата по делото за закана за убийство на негов съгражданин, събщи БНТ.

Дупничанинът Васил Капланов е известен като бивш бодигард на братя Галеви, а името му се свързва и с изчезването на Янек Миланов от Дупница, който е в неизвестност вече цяла година.

43-годишният дупничанин Янек, който от години живее и работи във Франция, изчезна безследно на 31 юли м.г. За последно той е видян да се качва в джипа на бившия гард на братя Галеви - Васил Капланов-Каплата. Оттогава младият мъж е в неизвестност.

Разследването се води от екип на отдел "Тежки криминални престъпления и убийства" към Главна дирекция "Национална полиция". През първите шест месеца от изчезването му бяха извършени няколко претърсвания от полицаи със следови кучета и конна полиция в обширни райони около Крайници. Водолази извършиха огледи в язовир Дяково, както и водоеми около Самораново и Крайници. Издирването е съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи.

Последното издирване се проведе в началото на месец декември, отново в язовир Дяково. От Янек обаче няма и следа.

В същото време на 21 декември м.г. окръжните магистрати в Кюстендил освободиха от ареста основния заподозрян Васил Капланов-Каплата, който прекара в килия близо 4 месеца по обвинение в закана за убийство към съпричастен със случая "Янек" дупничанин. Тази закана е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение - държане на боеприпаси.

Преди дни Районният съд в Дупница оправда Каплата и делото за незаконно държане на боеприпаси. Наложена му е глоба от 600 лева