Точно една година след изчезването на дупничанина Янек Миланов все още няма следа от него. Разследването продължава, а близките и приятелите не губят надежда, че ще се разбере каква е съдбата на Миланов. Тази вечер те палят свещи в знак на това, че той не е забравен, съобщава Нова тв.

На 31 юли миналата година мъжът е засечен за последно - първо пред блока му, а след това е видян в джипа на Васил Капланов. Мистериозното изчезване беше причина за мащабна полицейска акция. И до днес обаче следа от Янек няма.

Точно преди година Янек Миланов е пред блока си в Дупница заедно с приятели. Около 23:00 часа с джипа си пристига бившият гард на братя Галеви Васил Капланов. Янек се качва. Знае се, че двамата с Миланов имат конфликт помежду си. Джипът потегля, а впоследствие градските камери за видеонаблюдение губят следите му в посока село Крайници.

"И оттогава никой нито е чувал за него, нито го е виждал. Всички знаят каква слава има Капланов, с какво се занимава, какво е неговото минало...", казва братът на Янек - Марио Миланов.

Седмици след изчезването на Миланов се провежда мащабна полицейска акция. Резултатът - Васил Капланов е задържан, но не във връзка с изчезването на Янек, а заради незаконно притежание на боеприпаси. А в Дупница пристига главният прокурор Иван Гешев. "Поемам ангажимент към брата на изчезналото лице, ще следя аз лично този случай", уверява Гешев.

И срещу Капланов е повдигнато ново обвинение - за заплаха с убийство към мъж, който членувал във фейсбук групата "Къде е Янек".

"Прокуратурата прави всичко възможно да го задържи под стража. Не знам, защото така казват - предишното му искане за задържане под стража пише, че в Кюстендил се води дело за отвличане, и най-вероятният заподозрян, такова нещо в правото не съществува, бил той, затова го задръжте", казва Емил Велинов, адвокат на Васил Капланов.

Капланов остава в ареста, а в Дупница се провеждат няколко акции. Претърсват се язовири, планини, разпитват и съпругата на Капланов, която според запознати е в центъра на конфликта между двамата. Близки на Янек твърдят, че в дните след изчезването му разследването се е забавило фатално по вина на полицията.

Снимка: Булфото

"Мога да ги уверя, че няма никакво забавяне в разследването, времето ще покаже че съм прав", категоричен е Борислав Динев, директор на РПУ Дупница.