Районният съд в Дупница, под председателството на съдия Страхил Гошев, остави без уважение искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Никола Капланов, обвиняем по досъдебно производство за закана за убийство към Димитър Недев.

Синът на дупничанина Васил Капланов-Каплата бе задържан, след като срещнал в центъра на града шефа на мотоклуб "Неразделни братя" Димитър Недев и му казал, че ще го убие. Преди месеци заплахи към Недев отправи и баща му.

Васил Капланов е последният човек, в чийто джип се качва безследно изчезналият Янек Миланов на 31 юли м.г. Между двамата имала стара вражда, но Капланов твърди, че не знае къде е 43-годишният му съгражданин. Въпреки десетките мащабни акции за издирването на Янек, той не е намерен. Васил Капланов бе обвинен в незаконно държане на боеприпаси и закана с убийство към Недев, който писал коментар в социалните мрежи по повод изчезването на Янек.

Синът Никола пък има обвинение за увреждане на колата на Янек Миланов и бе в ареста за кратко, но бе освободен. 

 

 

Сега съдътнамира, че от годната доказателствена съвкупност, събрана по делото, към този, макар и изключително ранен етап на наказателното производство, не може да се направи изобщо, дори и само на пръв поглед, извод за наличие на евентуално обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършване на деянието.

 "За да достигне до горния извод за абсолютна липса на обосновано предположение съдът обсъди само на пръв поглед без детайлен анализ и преценка по същество дадените на няколко пъти през малък интервал от време свидетелски показания от посочения като пострадал от деянието свидетел Д. Н. В първоначалните му такива, които са и най-подробни и значителни като обем не се сочат описват или поясняват каквито и да е действия или още по-малко думи и реплики изречени от обвиняемия, които да могат да се отчетат и квалифицират дори само на пръв поглед като някаква закана с престъпление, още по-малко с убийство. Изрично свидетелят сочи сам в този си разпит, че обвиняемият е мълчал през цялото време. Като твърди, че е осъществявал видеозапис с телефона си спрямо него от разстояние след като същият му показал среден пръст. Твърденията му за отправена вербално закана с убийство изразяваща се в сочените от свидетеля като изречени от Никола К. спрямо него думи - "Ще те убия" е заявена едва при втория му разпит, проведен 12 минути по-късно. При третия си разпит около половин час по-късно свидетелят съобщава за други действия на обвиняемия извършени по-късно, които изобщо, дори на пръв поглед не могат да покрият признаците от състава на престъплението по чл. 144, ал.3, вр. с ал. 1 от НК, за което му е било повдигнато обвинение от РП-Кюстендил. Нещо повече казаното от пострадалия категорично се опровергава насрещно от останалите разпитани по делото свидетели.", пише в мотивите си съдия Страхил Гошев.

Той постанови обвиняемият да бъде освободен незабавно, ако не са налице други законни основания за неговото задържане.

Решението може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд - Кюстендил, в 3-дневен срок.