"Обещах своите решения - време е да ги съобщя! Време е за рестарт!" С тези думи днес премиерът Бойко Борисов анонсира извънредното си видеообръщение, в което обяви, че ще подаде оставка веднага когато парламентът приеме предложението на ПГ на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание.

След като обяви, че протестът не е родил своите естествени водачи, министър-председателят посочи исканията си за промени в Конституцията - намаляване броя на депутатите, закриване на ВСС и създаване на отделни съдебни съвети за съдиите и за прокурорите със самостоятелни инспекторати, засилване контрола над дейността на главния прокурор и равно разпределение на пропорционално и мажоритарно избраните депутати за Великото народно събрание - по 200.

Предложенията на премиера предизвикаха вълна от реакции.

Ето какво коментира пред "24 часа" представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев:

"Различни съвети на прокуратурата и съда не е нещо непознато в Европейския съюз. В редица държави е така. Например Португалия е с два съвета - един на прокуратурата и друг на съда. Така че в тази част предложението не е по-различно от това, което е познато като структура и възможности. Остава въпросът за мястото на прокуратурата. Вероятно това ще е полемичният момент оттук насетне, но всичко е въпрос на обсъждане. В края на краищата това са само едни предложения, но предстои тепърва да видим Великото народно събрание в какъв вид би ги приело", смята той.

На въпрос дали под мястото на прокуратурата има предвид дали тя ще остане в съдебната власт, той отговори: "Да. Както казах предполагам, че там ще големият дебат. Това, че ще се създава отделен съвет, не означава непременно, че прокуратурата ще излезе от съдебната власт. Тя може да има отделен съвет и пак да е в съдебната власт. Изключително важни са нещата, които биха били предмет на обсъждане от Великото народно събрание. Как и какви промени ще трябва да направи то вероятно ще бъде и предмет на сериозни обсъждания преди това. Предполагам, че и съдебната система като непосредствено засегната от тях би могла да участва в тези дебати. Предполагам, че ще има широки консултации с неправителствения сектор, с органите, които са пряко засегнати от промените. Това са съвсем нормални неща.