Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии.

В мотивите си държавният глава припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост.

Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата, се посочва в съобщение от президентството.

Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

Според държавния глава подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен.

Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Пълният текст на искането на президента вижте ТУК >>

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва в петък в 11 часа като конституционни съдии. Това става точно седмица след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство. Депутатите приеха мандатът им да бъде девет години.

Това стана, въпреки че Конституционният съд се произнесе, че Атанасова и Белазелков трябва да имат по-къси мандати, защото са избрани с 2 години закъснение и защото ритъмът на смяна на конституционните съдии е точно определен по закон и не може да бъде нарушаван - по четирима през 3 години. Идеята е всеки от тях да изкара 9-годишен мандат, но за целта ритъмът не може да се нарушава и това се спазва от създаването на съда. При забавяния като сегашния избор или при оставка или смърт - правилото е, че мандатът е непълен.

Междувременно 14 от общо 27 адвокатски съвета в страната призоваха Народното събрание да отмени решенията си, с които миналия петък избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. Според представителите на адвокатурата "попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури може да има изключително сериозни и трудно обратими последици".

В позицията се критикуват бързината на процедурата, по която Атанасова и Белазелков бяха избрани, както и записаният в гласуваните решения деветгодишен мандат.

"Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността", се казва в позицията на адвокатските съвети на колегиите в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

От Инициатива "Правосъдие за всеки" обявиха, че утре вечер организират протест под надслов: "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!".