Петър Здравков, обвинен в убийството на варненския балетист Мартин Чикалов, ще лежи 7 години в затвора. Размерът на наказанието му беше потвърден от ВКС.

Фаталният инцидент стана на 10 септември 2018 г. край пешеходна пътека на бул. "Приморски" във Варна. 38-годишният мъж бе пометен със скорост 77 км/ч. Шофьорът избяга от местопроизшествието и се предаде в полицията на следващия ден, след като бе обявен за общодържавно издирване. Преди това два пъти е бил глобяван за шофиране без шофьорска книжка.

Първоначално Окръжен съд - Варна го осъди на 9 години затвор, но след това присъдата му беше намалена с една трета до 6 години.

Именно намалената присъда доведе до протести във Варна заради ниското наказание. 

Решението огорчи близките на Мартин, които в отговор заявиха, че няма законност и справедливост.

"Какъв знак даваме ние на обществото, приемайки такива присъди и докъде ще доведе това?", попита тогава Карина Илиев, приятелка на Мартин.

Второинстанционният съд увеличи наказанието на 10 години и 6 месеца, но заради пожеланото от Здравков съкратено следствие, бе намалено на 7 години. Решението бе обжалвано от адвоката на Здравков и от частното обвинение, но тричленен състав на Върховния касационен съд реши, че жалбите са неоснователни.

Според магистратите Апелативният съд е отчел всички обстоятелства в поведението на двете страни, довели до трагичния инцидент.

Той е станал в тъмната част на денонощието, загиналият Мартин Чикалов е бил в тъмни дрехи и е пресичал на необозначено място, отбелязат от ВКС.

"Осъденият Петър Здравков се е движел със 110 км/ч в момента на инцидента, избягал е местопроизшествието, кръвната му проба на следващия ден е отчела наличието на наркотици", пише в мотивите на съдиите.

Те отхвърлят категорично обвиненията на защитата, че съдът във Варна е взел решението си под натиска на общественото мнение.