Протест във Варна заради намалена присъда за убийство на пътя. През септември 25-годишният неправоспособен и дрогиран Петър Здравков уби на пешеходна пътека балетиста Мартин Чикалов, а след това избяга. Три месеца по-късно шофьорът ще лежи в затвора вместо девет години - шест.

Шествието тръгна от Община Варна и стигна до Областната управа, съобщи "Нова телевизия". Очаква се те да залепят искане на входа на сградата за промяна в законодателството, така че шофьорите, причинили смърт на пътя, да не могат да се възползват от възможността за съкратеното съдебно следствие. Тази процедура редуцира присъдите с 1/3.

Петър ще лежи по-малко, тъй като призна вината си и се възползва от процедурата. Така, въпреки многото утежняващи вината обстоятелства, присъдата на Здравков е под средния размер, предвиден от закона. Този "бонус" разгневи варненци. От държавното обвинение подкрепят исканията за промяна, така че институтът на съкратеното съдебно следствие да не се прилага в случаите, в които е причинена смърт.

Фаталният инцидент стана на 10 септември край пешеходна пътека на бул. "Приморски" във Варна. 38-годишният мъж бе пометен със скорост 77 км/ч. Шофьорът избяга от местопроизшествието и се предаде в полицията на следващия ден, след като бе обявен за общодържавно издирване. Преди това два пъти е бил глобяван за шофиране без шофьорска книжка.

Решението огорчи близките на Мартин, които в отговор заявиха, че няма законност и справедливост.

"Какъв знак даваме ние на обществото, приемайки такива присъди и докъде ще доведе това?", попита Карина Илиев, приятелка на Мартин, съобщи bTV.

Законът изисква при съкратено съдебно следствие и признаване на вина да има намаляване на присъдата с една трета. Велоклубовете искат тази възможност да отпадне при подобни инциденти.

"При причиняване на смърт на пътя, както е случая с Мартин, и при такива утежняващи вината обстоятелства, каквито имаме, не би следвало да има съкратено следствие", коментира Евгени Балев от варненския велоклуб "Спартак".

"Да се върне такава или дори още по-кардинална промяна с условие да няма съкратено съдебно следствие при смърт, при тежка телесна повреда или при деяния, извършени в пияно състояние и след употреба на наркотици", каза окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Участниците в "Похода за живот" искат и обезопасяване на градската среда с повдигнати пешеходни пътеки и кръгови кръстовища.

В понеделник до правителството и Народното събрание ще бъде изпратено писмо с искания за законодателни промени за прилагането на съкратеното съдебно следствие.